Доступність посилання

ТОП новини

ЄБРР попереджає: потенціал для зростання вичерпується


ЄБРР попереджає: потенціал для зростання вичерпується

Прага, 21 травня 2002 – Упродовж останнього року країни-учасниці СНД здивували багатьох аналітиків високими темпами зростання, але резерви для продовження їхнього швидкого розвитку вичерпуються, попереджає новий звіт Європейського Банку Реконструкції та Розвитку. Зростання у реґіоні, за прогнозами банку, зменшиться майже на два відсотки, із майже 6% минулого року до нецілих 4% у нинішньому році у зв’язку зі сповільненням зростання в Росії. Детальніше про перспективи України та поради банку розповідаємо.

Уповільнення розвитку російської економіки потягне за собою решту країн-учасниць СНД, для яких Росія залишається головним економічним партнером, мовиться у звіті Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, що його було представлено на цьогорічних зборах у Бухаресті. Той поштовх для розвитку, що його дала російська фінансова криза з девальвацією місцевих валют, уже вичерпався, але нових резервів для зростання в економіках пострадянських держав поки що не створено, попереджають аналітики банку. На нинішній рік ЄБРР прогнозує зменшення темпів розвитку в Україні до 4х відсотків із минулорічних понад 9ти.

Для України й решти країн реґіону головним завданням є перехід від економічного одужання до стабільного розвитку, говорить головний економіст Європейського Банку Реконструкції та Розвитку Віллем Бютер. У зв’язку з цим, банк радить Україні зосередитися на трьох напрямках реформ. По-перше, прискорити рух у напрямку до Світової Організації Торгівлі, що включає гармонізацію національного законодавства з нормами СОТ, та надання більшої уваги боротьбі з інтелектуальним піратством. По-друге, банк радить продовжити продаж великих підприємств, включно з енергетичними компаніями, стратегічним інвесторам, та подбати про те, щоби торги були прозорими. І по-третє, аналітики Євробанку радять посилити банківське законодавство та сприяти консолідації банківської системи.

Експерти банку попереджають, що внутрішній попит в Україні уже спадає, і без доброго функціонування банківського сектора та фінансових ринків, Україні не вдасться знайти гроші для фінансування зростання. Крім того, аналітики банку зауважують, що в Україні все ще не відбулася реструктуризація виробництва, від якого залежить майбутнє зростання. На неперспективних підприємствах залишається надлишок робочої сили, і коли нинішнє циклічне зростання закінчиться, вони знову опиняться без роботи, чи то пак без зарплати. Оскільки замість того, щоб звільняти непотрібних робітників, на колишніх радянських теренах практикується невиплата заробітної платні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG