Доступність посилання

ТОП новини

Про релігійну ситуацію в Криму


Про релігійну ситуацію в Криму

Симферополь, 22 травня 2002 - Як відомо, Крим – особливий регіон України. Особлива тут і релігійна ситуація. Хоча б тому, що третина усіх зареєстрованих громад – мусульманські. Детальніше про релігійні особливості Криму розповідаємо.

Молитва парафіян кафедрального собору Святих рівноапостольних князя Володимира й княгині Ольги Української Православної Церкви Київського Патріархату перебивається шумом вулиці. Православні моляться просто неба перед зачиненими дверима Фонду майна Автономної Республіки Крим, керівництво якого уже тривалий час намагається відібрати цей храм у Кримської Єпархії УПЦ Київського Патріархату. Це лише один штрих непростих стосунків як між церквами у Криму, так і між віруючими й кримською владою.

А релігійна картина в Криму є досить строкатою й непростою.

Ще рік-два тому стосунки між найбільшими громадами автономії – Кримською єпархією УПЦ Московської Патріархії і Духовним управлінням мусульман Криму були досить натягнутими, а між віруючими кілька разів виникало протистояння. Приводом для цього було масове встановлення православними хрестів у публічних місцях, що викликало протести мусульман. Причина ж, на думку муфтія всіх мусульман Криму Аджи Еміралі-ефенді, в тому, що республіканська і місцева влада підтримує й сприяє лише одній релігійній громаді – православним Московської Патріархії. Водночас, пан Маліборський вважає, що міжконфесійна обстановка в Криму тепер відносно стабільна і всі проблеми у цій сфері з часом влада і релігійні громади вирішують мирним шляхом.

Предстоятель Кримської єпархії УПЦ Московської Патріархії митрополит Лазар за сприяння влади досить легко утримує домінуючу позицію у кримському православ’ї. Тут крім 380 парафій цієї церкви зареєстровано лише 14 громад УПЦ Київського Патріархату, 8 – Російської Істинно-православної Церкви, 3 – УАПЦ і кілька громад РПЦ за кордоном. А от у мусульман – свої проблеми. Муфтій Аджи Еміралі-ефенді переконаний, що саме влада досі сприяла розколу у мусульманському середовищі Криму. Він каже, що в останні роки до регіону посилився інтерес зарубіжних, переважно, арабських місіонерів, які мають чималі кошти, а тому без проблем знаходять покровителів при владі й послідовників серед кримських татар.

Слід сказати, що кримський іслам, має свої специфічні особливості. Тут із 13 століття сповідується месхеб, тобто вчення, Абу Ханіфій – один із чотирьох месхебів світового Ісламу. Давнє сусідство з християнами вплинуло на те, що його обряди і традиції значно різняться навіть від тих, які поширені у сусідній Туреччині, а тим більше – в арабських країнах. Кримські мусульмани завжди відрізнялися більшим лібералізмом у традиціях і більшою толерантністю до іновірців. Тепер іноземні місіонери, за словами заступника муфтія мусульман Криму Закіра Куртнезірова, становлять загрозу не тільки традиційній вірі кримських татар, вони загрожують стабільності кримського суспільства, оскільки насаджують у регіоні більш консервативні та ортодоксальні форми ісламу, в тому числі – і ваххабізм.

За словами Аджи Еміралі-ефенді, з 12 збудованих торік у Криму мечетей, 11 – зведені на кошти закордонних, переважно, арабських релігійних фондів. Муфтій каже, що комуністична влада в Криму до її відставки після виборів, абсолютно не перешкоджала і навіть сприяла проникненню на півострів ісламських фундаменталістів-проповідників. Один з таких прикладів – організація цьогорічного Хаджу до святих місць Мекки і Медіни, що було зроблено за кошти одного із саудівських підприємців і за дорученням тодішнього голови Верховної Ради автономії, лідера місцевих комуністів Леоніда Грача - через голову Духовного управління мусульман Криму. І як результат – зараз на півострові тільки зареєстрованих – 22 автономні мусульманські громади, які орієнтуються на фундаменталістські течії Ісламу. Їхня кількість продовжує зростати. Правда Муфтіяту підпорядковується значно більше – 283 громади. Але, попри все, і мусульмани, і християни, до яких би течій і напрямків вони не належали, - знаходять у Криму спільну мову.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG