Доступність посилання

ТОП новини

Індійсько-пакистанський конфлікт. Візит президента Буша до Європи


Індійсько-пакистанський конфлікт. Візит президента Буша до Європи

Прага, 22 травня 2002 – На сторінках західної преси сьогодні домінують дві головні теми: індійсько-пакистанський конфлікт, який може перерости в регіональну війну із застосуванням ядерної зброї, і візит президента США Буша до Європи і зокрема до Москви, де він підпише з російським керівником Путіним новий договір про скорочення ядерних арсеналів.

ЯҐКоментуючи зростаюче напруження уздовж індійсько-пакистанського кордону, газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті зазначає, що Вашингтон мав би негайно докласти зусиль, щоб переконати ворогуючі сторони стриматися від кроків, які можуть допровадити до ядерної конфронтації. Вину за нинішнє напруження газета складає на лідерів обох країн, тобто Індії й Пакистану. Пакистанський лідер Мушарраф, веде далі газета, вжив відважних заходів проти ісламських бойовиків і допоміг усунути від влади в Афганістані режим талібан. Проте більшість із двох тисяч ісламських бойовиків, заарештованих у Пакистані кілька місяців тому, було звільнено. Тим часом Індія, на думку газети, реагує надто нервозно на загрозу з боку Пакистану. Узимку вона провела загальну мобілізацію, хоча, як вважає газета, не було жодних доказів підготовки Пакистану до агресії. За такого підходу до проблеми, як підкреслює на закінчення «Нью-Йорк таймс», недалеко і до катастрофи.

Тим часом британська газета «Таймс» містить коментар свого дипломатичного оглядача Річарда Бістона, який вважає можливість ядерного конфлікту між Індією й Пакистаном цілком реальною. Учорашнє убивство лідера ісламських сепаратистів у Кашмірі лише поглибило кризу. Автор розписує можливий сценарій чергової війни між двома країнами, який цим разом може закінчитися ядерними ударами з обох боків. Тому Бістон вважає головним завданням міністра закордонних справ Великобританії Джека Стро, який вилітає в регіон конфлікту з дипломатичною місією, утихомирити обурення індусів після недавнього терористичного акту ісламістів, унаслідок якого загинуло понад 30 людей, а також переконати пакистанських керівників загальмувати активність ісламських терористичних груп на території Індії й зокрема Кашміру.

У зв’язку із прибуттям президента США Буша до Європи, коментатор британської газети «Ґардіян» порушує деякі тертя між Сполученими Штатами і їхніми європейськими союзниками, підкреслюючи, що проблема полягає не стільки у зміцненні США, скільки у послабленні Європи. На думку газети, європейські лідери нині не мають конкретної альтернативи і роздрібнені, як ніколи раніше.

Порушивши питання нової американсько-російської угоди про скорочення ядерної зброї, автор вважає, що цей крок відкриє перед Європою добрі перспективи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG