Доступність посилання

ТОП новини

Енергетичні проекти України з Іраном – безперспективні – вважає американський експерт


Енергетичні проекти України з Іраном – безперспективні – вважає американський експерт

Прага, 22 травня 2002 – У вівторок в Тегерані завершилося засідання міжурядової українсько-іранської комісії з економічної і торгівельної співпраці. Україна та Іран підписали 2 меморандуми: про взаєморозуміння і про співпрацю в галузі туризму, а також угоду щодо проведення спільних виставок. Головними темами переговорів були проекти в енергетиці і машинобудуванні.

Тема постачання газу Європі через Чорне море цікавить Іран, але говорити про це завчасно – заявив міністр енергетики Ірану на зустрічі з першим віце-прем`єром України Олегом Дубиною, який запропонував іранцям якнайшвидше розглянути проект транзиту іранського газу до Європи через Україну. Про це інформує Інтерфакс-Україна. Українська система газопостачання здатна транспортувати у 6 разів більше газу, ніж вона робить це зараз, але відстань між двома країнами становить 2 тисячі кілометрів, крім того, країни не мають спільного кордону, а прокладення газопроводу через Чорне море коштуватиме 3 мільярди доларів, за підрахунками іранських експерів.

На переговорах у Тегерані український віце-прем`єр Дубина зазначив, що на наступні кілька років проблему газових поставок в Україну вирішено, але, як каже експерт Радіо свобода з енергетичних питань Майкл Лелівельд, перше ніж шукати дешеві енергоносії Україна має навчитися розраховуватися за спожитий газ. Україна досі не розрахувалася з Росією і Туркменістаном. Далі Майкл Лелівельд: "Україна ніяк не вирішить своєї давньої проблеми – небажання платити, небажанням перебудовувати свою економіку таким чином, щоб вона базувалася на реальних тарифах. Тому Україна і шукає дешеві енергоносії. Немає проблеми купити дешеве паливо, якщо Ти платитимеш за нього, проблема – отримати його безкоштовно. І це є проблемою України."

Українська делегація у Тегерані також намагалася зацікавити Іран у постачанні нафти в Європу через щойно введений в експлуатацію нафтопровід Одеса-Броди, що з’єднує ринок нафти Чорного моря з нафтотранспортною системою Європи. Як сказав у п’ятницю секретар Ради Національної Безпеки і Оборони Євген Марчук, нафтопровід значно збільшить нафтотранспортний потенціал України та її енергетичну незалежність.

Але, на сьогоднішній день Іран мало що може запропонувати Україні: по-перше, за словами іранського міністра енергетики, його країна не має додаткових квот на експорт нафти і друге, не має практичних результатів від розвитку своїх покладів нафти у Каспійському морі.

Українська делегація в Тегерані обговорила можливість участі українських компаній в тендерах на відбудову енергетичних об’єктів Ірану і запропонувала створити в Ірані спільне підприємство з виробництва газових турбін. Як повідомила у вівторок тегеранська англомовна газета "Тегеран Таймс", після переговорів іранська сторона висловила задоволення домовленостями з Україною про обмін високими технологіями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG