Доступність посилання

ТОП новини

У Гагаузії – адміністративно-територіальній автономії на півдні Молдови – створено ініціативну групу, яка збиратиме підписи за розпуск Народних Зборів автономії


У Гагаузії – адміністративно-територіальній автономії на півдні Молдови – створено ініціативну групу, яка збиратиме підписи за розпуск Народних Зборів автономії

Кишинів, 23 травня 2002 - Згідно із законодавством Автономії, до такої групи має увійти не менше трьохсот осіб, які повинні зібрати 15 тисяч підписів мешканців Гагаузії.

Понад три місяці в адміністративно-територіальній гагаузькій автономії триває конфлікт у законодавчому органі. В народних Зборах, так називається гагаузький парламент, засідають 36 депутатів. Початком січня 21 депутат висловився за відставку Башкана Гагаузії Дмітрія Кроітора, який є головою адміністрації автономії.

Згідно із законом про гагаузьку Автономію, відставка Башкана можлива лише при умові, якщо за таку відставку проголосувало не менше двадцяти чотирьох депутатів. Незважаючи на це, група депутатів на чолі з паном Крістіогло наполягала на відставці Башкана. Друга частина депутатів Народних Зборів у кількості п'ятнадцяти осіб навпаки підтримує пана Кроітора.

В законодавчому органі склалася критична ситуація, котра не дає можливості Народним Зборам працювати. Більшість депутатів на чолі з Іваном Крістіогло не можуть приймати своїх рішень, оскільки їх не затверджує керівництво Народних Зборів на чолі з Міхаїлом Кендігеляном. Менша частина депутатів не працює по причині відсутності кворума.

У квітні члени виконавчої влади автономії пішли у відставку. До 24 травня башкан Дмітрій Кроітор повинен запропонувати новий склад виконавчої влади. Якщо Народні збори двічі не затвердять його, тоді Башкан, згідно зі своїми повноваженнями, розпустить гагаузький парламент і визначить дату проведення дострокових виборів.

Керівництво Народних Зборів вважає, що ініціативна група повинна бути зареєстрована в Центральній виборчій Комісії Республіки Молдова.

Заступник голови Народних Зборів Віра Балова в інтерв'ю молдовській інформаційній агенції "ИНФОТАГ" заявила, що лише після такої реєстрації група отримає законне право збирати підписи мешканців Гагаузії.

Прихильники Башкана Дмітрія Кроітора кажуть, що їх опоненти – група депутатів на чолі з Іваном Крістіогло, - користується підтримкою у комуністів, які прийшли в Молдові до влади у лютому 2001 року. Намір відправити у відставку башкана пана Кроітора в Гагаузії пов’язують із побудовою комуністами своєї влади по всій вертикалі - зверху донизу.

Башкан та його прихильники користуються підтримкою в Туреччині, яка допомагає автономії не лише кредитами, але і в політичному значенні. Найостанніший приклад пов'язаний з офіційним візитом молдовського прем'єра Васілія Тарлєва до Анкари. На порозі цього візиту восьмого травня турецька сторона повідомила молдовський уряд, щоб перенести поїздку пана Тарлєва на пізніший термін. Офіційна Анкара хоче побачити, як Молдова буде знімати напруження в Гагаузькій автономії.

Щодо самих мешканців автономії, то вони по своїх поглядах теж розділились на два табори. Одні вважають, що Башкан Дмітрій Кроітор повинен допрацювати свій повний термін - до осені 2003 року. Інші як і група депутата Крістіогло наполягають на негайній відставці, оскільки мають факти крадіжок адміністрацією Гагаузії немалих коштів із бюджету автономії.

Якщо ініціативна група буде зареєстрована в Кишиневі і вона таки може зібрати 15 тисяч підписів, то долю башкана Дмітрія Кроітора вже будуть вирішувати мешканці Гагаузії, 140 тисяч яких компактно живуть на півдні Молдови.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG