Доступність посилання

ТОП новини

ЄС – проблеми нелегальної імміграції


ЄС – проблеми нелегальної імміграції

Прага, 23 травня 2002 – Після широких дискусій на сторінках преси і серед європейської політичної еліти у справі зростання популярності правих і екстремістських рухів у Європі, які виступають проти нелегальної і нерегульованої імміграції, лідери кількох провідних країн ЄС розпочали заходи з метою поставити під суворий контроль процес імміграції.

Ідеться передусім про Францію, де новий уряд розпочав перегляд справ шукачів політичного притулку, а також про Великобританію й Іспанію, прем’єр-міністри яких Тоні Блер і Хосе Марія Азнар під час понеділкової зустрічі в Лондоні закликали Європейський союз уніфікувати імміграційну політику і поставити під жорсткий контроль дальший наплив до Європи нелегальних іммігрантів. Блер і Азнар вирішили поставити цю проблему на обговорення самміту лідерів країн Європейського союзу, який відбудеться в іспанському місті Севілья 21 і 22 червня. Вирішення цієї проблеми мало б охопити не лише країни ЄС, а й ті європейські країни, які чекають на вступ до Європейського союзу, особливо центральноєвропейські, і через території яких транзитом до Європейського союзу продовжують напливати нелегальні іммігранти із країн третього світу, особливо з Азії.

Ми не виступаємо за перетворення Європи у фортецю, каже з цього приводу британський прем’єр Тоні Блер, проте слід завести порядок і відповідні правила для людей, які прибувають до Європи. Оглядачі підкреслюють при цьому, що наплив до країн Європейського союзу нелегальних іммігрантів, які створюють тут передусім соціальні проблеми, часто фігурують у кримінальних статистиках, підживлює правий екстремізм серед частини політичних діячів, які останніми часами здобувають щораз більшу підтримку серед європейських виборців. Отже проблема, яка справді існує, тепер мала б стати на порядку денному європейського самміту наступного місяця.

Серед інших запропонованих заходів у рамках боротьби з нелегальною імміграцією – призначення коштів на зміцнення морських кордонів Греції, Італії та Іспанії, куди прибуває найбільше нелегальних іммігрантів з африканських країн, а також з Албанії, Туреччини й Болгарії, які служать транзитними пунктами для нелегалів з азійських країн і самі, сказати би, продукують нелегальних іммігрантів до європейських країн. Тим часом через Польщу, Угорщину і Чеську республіку до країн ЄС прибуває найбільше нелегальних іммігрантів із колишнього СРСР, у зв’язку з чим Німеччина й Австрія вже посилили прикордонний контроль із згаданими країнами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG