Доступність посилання

ТОП новини

23 травня у Києві відбулося засідання Ради безпеки та оборони України. За підсумками засідання було схвалено стратегію відносин України з НАТО, кінцевою метою якої є приєднання до альянсу


23 травня у Києві відбулося засідання Ради безпеки та оборони України. За підсумками засідання було схвалено стратегію відносин України з НАТО, кінцевою метою якої є приєднання до альянсу

Київ, 23 травня 2002 - Президент України заявив, що проект ухваленого рішення є історичним.

Усі міністри, які полишали засідання ради безпеки, були надзвичайно мовчазними і нічого не хтіли коментувати. Усі стверджували, що деталі має оголосити сам Президент України. Адже рішення Ради безпеки вводяться в дію Указом президента. Проте і без появи такого указу зрозуміло, що Україна нарешті вирішила скористатися можливістю якісно змінити свої взаємини з НАТО. Адже з одного боку, східна сусідка України - Росія домоглася того, що буде новий формат взаємин між НАТО та Москвою, яка раніше дуже болісно дуже реагувала на тічні зв’язки Києва та Брюсселя. З іншого боку, наближається самміт НАТО у Празі, і Київ хоче підійти до цього самміту в новій якості. Рішення Ради безпеки цілком може задовольнити ці потреби. Київ визнав, що ідея нейтральності та позаблоковості його вже не приваблює. За підсумками засідання Ради національної безпеки й оборони Євген Марчук заявив:

Євген Марчук:

Подальше дотримування політики позаблоковості чи нейтралітету являється безперспективним. Більше того, в окремих випадках воно може бути навіть шкідливим. Тому на засіданні мова йшла про необхідність вироблення стратегії й прийняття такої стратегії, кінцевою метою якої має бути у майбутньому приєднання України до цієї системи колективної безпеки в Європі, яка сьогодні базується на НАТО.

Секретар РНБО також підкреслив, що в умовах активного розширення НАТО і потеплення відносин альянсу з Росією вступ до союзу, який нараховує зараз 19 членів, є вигідним і необхідним для України. Марчук сказав, що Україна сподівається підготувати до листопадового самміту НАТО в Празі свої пропозиції стосовно подальшого зближення з НАТО. Також було зазначено, що зближення з НАТО допоможе Україні досягти й іншої досягненню поставленої мети — приєднатися до Європейського Союзу. Крім того, він додав, що приєднання до альянсу збільшить військову міць України, підвищивши її безпеку. Марчук підкреслив, що остаточне рішення про приєднання до НАТО має бути прийняте за підтримкою не тільки Президента, але й Верховної Ради й суспільства. При цьому секретар РНБО критично оцінив ідею негайного подання заявки на вступ до НАТО.

Євген Марчук:

Не всі країни НАТО однаково відносяться до того, в якій формі сьогодні можна прийняти Україну до цього процесу, оскільки НАТО відпрацювало такий механізм здобуття членства, що зраз просто так сісти й написати заявку до НАТО жодна країна не може.

Євген Марчук наголосив, що спочатку Україна має зробити необхідні кроки для наближення до стандартів НАТО. Ідеться як про засади демократичного устрою, вимоги до економіки та оборонної сфери. Україна і НАТО співробітничають з 1997 року підписаною хартією про особливе партнерство. 9 липня в Києві відбудеться присвячене цьому засідання, в якому візьмуть участь посли країн-членів НАТО і його генеральний секретар Джордж Робертсон. Проте невідомо, як довго Київ ітиме до повноцінного членства в альянсі.

Євген Марчук:

Оскільки цей процес може бути тільки двосторонній, я маю на увазі, що сама Україна не може собі визначити режим, то це передбачає інтенсифікований діалог з НАТО. 9 липня в нас буде можливість сказати про це і продемонструвати готовність і волю України до цього процесу з таким розрахунком, що до листопада в Прагу, а президент України запрошений на цей саміт, Україна приїде вже з узгодженими пропозиціями.

Проте це вже інша тема. Головне те, що якщо ще вчора у Києві була пануючою теза, що мовляв, хай НАТО нас спочатку запросить Україну, то тепер усе виглядає так, як треба. Тобто Україна сама збирається в НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG