Доступність посилання

ТОП новини

Президент міста Кракова відмовився від запрошення приїхати до Львова


Президент міста Кракова відмовився від запрошення приїхати до Львова

Львів, 23 травня 2002 - Уже удесяте у Львові проходять Дні Кракова. Однак цього року вперше на них відмовилися приїхати президент Кракова та інші чільні керівники польського міста. Не прибудуть до Львова і чимало запрошених творчих колективів.

Днями президент Кракова Анджей Голась надіслав лист мерові Львова Любомирові Буняку. У ньому він пояснює причину своєї відмови від запрошення приїхати до Львова. Пан Анджей висловив жаль з приводу ухвали останньої сесії Львівської міськради у справі цвинтаря польських орлят на Личаківському кладовищі. Він нагадав львівському мерові, що у 1998 році рада міста Кракова ухвалила рішення (без жодних заперечень) про встановлення пам'ятника українським воякам і цивільним, які загинули у Кракові в 1918-1921 роках , на Раковицькому цвинтарі. Тому для краків’ян рішення львівських депутатів цілком незрозуміле, - пише президент Кракова.

Він зауважує, що у Львові сьогодні склалася несприятлива атмосфера для його приїзду на Дні Кракова.

Однак виявом доброї волі з боку ради міста Кракова Анджей Голась називає той факт, що Дні Кракова у Львові відбудуться у запланований термін, а також те, що вони стануть гарною оказією для зустрічей, не обтяжених історією.

Однак хто ж приїхав до Львова і що відбудеться на львівських Днях Кракова упродовж 23 -- 26 травня? Насамперед, львів'яни знову почують відомого джазового музиканта Ярека Сметану. Вперше у Львові у виконанні капели Краковенсіс та камерного оркестру “Віртуози Львова” буде виконано ораторію Гайдна ”Створення світу“. Кіномани матимуть можливість переглянути фільм режисера Єжи Кавалеровіча “Ква вадіс”. Зауважу, що у минулі роки до Львова приїжджали значно більше краківських творчих колективів, співаків, художників, літераторів.

Як стало відомо кореспондентові радіо” Свобода”, цього разу Львів не побачить учасників відомого польського гурту “Братанки”. Однак організатори днів Кракова -- Львівська міська рада і Генеральне консульство Республіки Польща у Львові воліє не наголошувати на тому, що саме через відкриття цвинтаря орлят деякі творчі колективи відмовився від запрошення приїхати до Львова. Один з організаторів цього свята, редактор журналу “Ї” Тарас Возняк, каже, що, жаль, виділено незначну суму грошей для акції.

Отож, Дні Кракова у Львові таки розпочалися. А відкрила їх виставка сакральних творів одного з найбільших європейських художників сучасності, філософа, містика, духовного амбасадора України в Польщі Юрія Новосельського. Його вважають українським і польським митцем. Свого часу Юрій Новосельський жив і працював у Львові. Нині 79-річний художник мешкає у Кракові. Його ікони прикрашають православні, греко- та римо-католицькі храми світу. Юрій Новосельський каже, що лише Бог і віра врятують людство.

Перефразовуючи ці слова художника, можна сказати, що польсько- українські стосунки (чи ж то пак, польсько-львівські) можуть поліпшитися завдяки ближчому знайомству з культурним надбанням обох народів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG