Доступність посилання

ТОП новини

Візит президента США Буша до Європи. Індійсько-пакистанський конфлікт. Близький схід та інше


Візит президента США Буша до Європи. Індійсько-пакистанський конфлікт. Близький схід та інше

Прага, 25 травня 2002 – Головною подією минулого тижня, від якої ми і почнемо наш огляд, став візит президента США Буша до Європи і зокрема до Москви, де він у п’ятницю разом з Путіним підписав угоду про скорочення ядерних арсеналів США і Росії. Не менш важливою подією з огляду на колосальну небезпеку для світу стала ескалація конфлікту між Індією й Пакистаном, який, тобто цей конфлікт може перерости у ядерну конфронтацію. У нинішньому огляді ми коротко зупинимося також на ситуації на Близькому сході та інших міжнародних подіях.

Від понеділка увага засобів інформації була прикована до візиту президента США Буша до Європи, де він відвідав Німеччину, Росію, Францію і наприкінці Італію, де він братиме участь у самміті НАТО, що почнеться наступного тижня.

Центральним пунктом поїздки Буша до цих країн став його візит, який деякі оглядачі називають історичним, до Москви, де президент США у п’ятницю вранці підписав із російським керівником Путіним угоду про скорочення ядерних арсеналів обох країн.

Почнемо, однак, від прибуття Буша до Європи, а точніше до Берліна, де вже напередодні його прильоту, тобто у вівторок зібралася близько 20-тисячна демонстрація противників глобалізації й розширення антитерористичної операції, яку кілька місяців тому розпочали Сполучені Штати. У протестах взяли участь пацифісти, ліві угруповання й партія зелених, що входить до правлячої коаліції. Для підтримки порядку в Берліні зібрано понад 10 тисяч поліцейських, що, за твердженнями журналістів, стало рекордом для післявоєнної Німеччини. Унаслідок сутичок, які спровокували анархісти й пацифісти, поліція заарештувала понад 50 найагресивніших демонстрантів, а понад 40 поліцейських зазнали поранень різного ступеня від каміння й пляшок.

Президент Буш прибув до Берліна в середу. Уже перед вильотом він заявив про головну мету своєї поїздки: закликати країни Європи тісніше згуртуватися в боротьбі проти міжнародного тероризму, який став нині найнебезпечнішою загрозою демократичним західним країнам. Під час свого короткого візиту в Берліні президент Буш зустрівся із президентом Німеччини Йоганесом Рау, із канцлером Шредером і виступив перед депутатами бундестаґу, тобто німецького парламенту.

У четвер Буш прибув до Москви, де він і російський керівник Путін у п’ятницю вранці підписали договір про скорочення ядерних арсеналів обох країн на дві третини. Щоправда, зняті з озброєння боєголовки не будуть знищені, а складовані. Цей договір пізніше мав би ще ратифікувати конгрес США і російська дума. Після підписання угоди президент Буш заявив, що цим кроком обидві країни завершили тривалий період протистояння й усунули спадщину холодної війни. Після цього, за словами президента США, обидві країни розпочинають якісно нові взаємини. Під час спільної з Путіним прес-конференції у Москві Буш звернувся до конгресу США скасувати обмеження на торгівлю з Росією.

Оглядачі підкреслюють, що в перебігу розмов із Путіним Буш порушив також справу розширення співпраці Москви з НАТО у рамках новоствореної ради НАТО-Росія, а також справу поширення НАТО на Схід.

Інша подія минулого тижня, яка не сходила зі сторінок західної преси і з екранів телевізорів – це індійсько-пакистанський конфлікт. З огляду на те, що обидві сторони, які порівняно віднедавна посідають ядерну зброю, а протягом останніх десятиліть двічі перебували у стані війни, західні лідери й оглядачі побоюються вибуху нової війни, яка цим разом може мати трагічні насідки для ворогуючих сторін і для світу.

Від вівторка війська обох країн уздовж спільного кордону ведуть обстріл території противника. З обох боків є жертви, хоча точних даних про кількість загиблих і поранених нема. Збройні сутички особливо посилилися після убивства у вівторок у Кашмірі лідера ісламських сепаратистів. Індія звинувачує Пакистан у підтримці ісламських сепаратистів Кашміру, які намагаються відірвати провінцію від Індії і прилучити до Пакистану.

Західні лідери, в тому числі президент США Буш і Генеральний секретар ООН Кофі Аннан закликали обидві країни до стриманості і до пошуків політичного вирішення проблеми Кашміру, проте, як видно з усього, заклики поки що не подіяли.

Наступного тижня сюди прибуде міністр закордонних справ Великобританії Джек Стро, який виступить посередником у переговорах між Делі й Ісламабадом. Тимчасом під кінець тижня обидві сторони знову виступили з погрозами «радикальніших заходів».

Протягом минулого тижня неспокій тривав і на Близькому сході, хоча розмах конфлікту явно спав. Протягом останніх днів палестинські терористи влаштували два чергові терористичні акти, відповідальність за які взяло на себе екстремістське угруповання «Бригади мучеників Аль-Акси». Під час вибуху автомобіля біля нічного клубу в Тель-Авіві численних жертв не було, бо охоронці вчасно застрелили терориста і не дали можливості припаркувати машину біля будинку. Іншу спробу терористичного акту здійснено на одній з найбільших паливних баз країни. Бомба, прикріплена до цистерни, вибухла при в’їзді автомобіля на базу, проте цистерна була порожня і вогонь не поширився. Тим часом ізраїльські війська за підтримкою танків знову здійснили рейди на західному березі Йордану, де заарештовано кількох палестинців, запідозрених у тероризмі, а також у секторі Газа, де знищено майстерню для виготовлення боєприпасів.

До цього додамо, що минулого тижня , а точніше в середу завершено операцію в Афганістані, в якій брали участь близько тисячі військовослужбовців сил антитерористичної коаліції, хоча пошуки решток бойовиків талібану й Аль-Кайди у східних провінціях Афганістану тривають. Командування сил антитерористичної коаліції побоюється, що Аль-Кайда може влаштувати терористичні акти, щоб зірвати перше засідання у червні Лоя-Ïрґи, тобто нового афганського парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG