Доступність посилання

ТОП новини

Африка – західна допомога


Африка – західна допомога

Прага, 28 травня 2002 – Африка залишається найбіднішим континентом на землі і найчастіше фігурує у списках різноманітних програм економічної й гуманітарної допомоги з боку Заходу. Делегація США, яку очолює міністр фінансів Пол О’Нейл, якраз закінчує свою поїздку до низки африканських країн з метою дослідити потреби цих країн і пожвавити місцеву економіку.

Американська делегація, яку очолює О’Нейл і до складу якої входить між іншим знаний рок-співак Боно, цього вівторка прибула до Адіс-Абеби, яка стала останнім етапом одинадцятиденної подорожі делегації до країн у регіоні Африканської Сахари. Метою цієї подорожі, як це окреслює, приміром, африканський кореспондент британської газети «Ґардіян», допомогти найбіднішим країнам континенту підключитися до глобальної економічної карти і розвіяти поширену думку (принаймні у Сполучених Штатах) про те, що Африка – це безнадійний континент.

У країнах у регіоні Сахари, де живе приблизно 600 мільйонів людей, щоденний прожитковий мінімум на особу не сягає навіть одного долара. Останніми роками життєві умови населення продовжують погіршуватися. Найбільший відсоток голодуючих дітей, тобто понад третину, припадає саме на цю частину Африки. До речі, майже половина дітей тут узагалі не ходять до школи. Приміром, середній заробіток населення Гани не сягає 400 доларів у рік і залишається на тому ж рівні, що й 40 років тому. Гуманітарна й медична допомога з боку ООН і міжнародних харитативних організацій, як показує практика, не допомагає цим країнам вийти із кризи, а лише полегшує страждання частини населення. Нещодавно, у зв’язку із заходами ООН надати африканським країнам не гуманітарну, а широку фінансову допомогу для економічного розвитку, президент США Буш пообіцяв збільшити американську допомогу для Африки на 50 відсотків, тобто на додаткових 5 мільярдів доларів. Головна частина цієї допомоги мала би бути призначена для розвитку підприємництва, для поліпшення охорони здоров’я й освіти, для розбудови систем для постачання води, боротьби із хворобою СНІД і на інші потреби. Ідеться передусім саме про країни регіону Сахари, по яких нині закінчує свою поїздку міністр фінансів Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG