Доступність посилання

ТОП новини

Як Україна дружить з НАТО: коментарі закордонних спостерігачів


Як Україна дружить з НАТО: коментарі закордонних спостерігачів

Прага, 28 травня 2002 року - Хоча у Києві вітають зближення Росії і НАТО і недавно навіть озвучили плани вступу самої України до альянсу, західні спостерігачі ставляться до таких заяв обережно. При цьому деякі оглядачі називають натовські амбіції України "шизофренією" української влади, інші - "переляком." А російська "Независимая газета" взагалі робить висновок, що реверанси Києва в бік НАТО суттєво ускладнять життя Леонідові Кучмі.

Німецький політолог Александр Рар в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що в України є підстави нервувати, бо новий стратегічний альянс між Сполученими Штатами й Росією розвивається несподівано навіть для експертів. На думку керівника відділу Росія-СНД Товариства зовнішньої політики Німеччини, зараз для України і Європи загалом важливо зрозуміти, що ж це - тактика чи стратегія Вашингтона щодо Москви.

"Якщо це тактика, бо Росія потрібна у боротьбі з тероризмом, то цілком вірогідно, що ближче до празького самміту НАТО, все буде інакше й Америка знову зміцнюватиме ГУУАМ," – зауважує Рар. Він нагадує, що це пострадянське регіональне об’єднання проголосили в 99-му році у Вашингтоні в рамках самміту НАТО і не виключено, що цю структуру знову підтримають у Празі у листопаді. Щоправда, ситуація змінилася: якщо три роки тому головну роль в ГУУАМ відіграла Україна, то тепер Узбекистан. Німецький оглядач вважає, що злякавшись, Україна гучно стукає у двері альянсу, щоб вони не зачинились перед її носом.

З іншого боку, колишній керівник Центру інформації та документації НАТО у Києві Тарас Кузьо не дуже вірить у щирість українських лідерів. Цей канадський політолог звертає увагу на те, що заява Євгена Марчука про вступ України в НАТО прозвучала відразу після слів Леоніда Кучми про бажання увійти до Євразійського економічної співдружності. Як зазначив Кузьо в інтерв’ю інтернет-виданню "Українська правда," для нормальних посткомуністичних країн членство в НАТО є ключовим етапом для вступу в Європейський Союз. "Україна не може одночасно приєднатися до ЄврАзЕС, і до ЄС. І що робити із шизофренічною зовнішньою політикою, яка йде на захід до НАТО і на схід - економічно та культурно," - запитує Кузьо. Він також робить висновок, що Україна є автократичною державою, бо Кучма не запитував у громадян, чи хочуть вони рухатись на схід.

Дісталося Кучмі, але вже за зближення із Заходом, і від російської "Независомой газети." 28 травня це видання пише, що в Москви тепер не буде моральних зобов’язань перед нинішнім київським режимом. За свідченням газети, в колах політичної та бізнес-еліти Росії обговорювали питання про можливість і доцільність третього президентського терміну Кучми, і, як не дивно, прихильників такого сценарію було не так і мало. Попри імідж невиїзного, Кучму цінували як лобіста інтересів російського бізнесу в Україні й гаранта того, що Україна не вступить до НАТО. Враховуючи це, російські політики суворо обмежували свої контакти з українською опозицією. Але після реверансів у бік альянсу, на Кучмі, як і на Марчукові, в Москві можуть поставити хрест, попереджає російська "Независамая газета."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG