Доступність посилання

ТОП новини

Агентство ООН з питань біженців про боротьбу з нелегальною імміграцією


Агентство ООН з питань біженців про боротьбу з нелегальною імміграцією

Прага, 29 травня 2002 – Напередодні конференції міністрів внутрішніх справ 28-ми європейських країн, яка відкривається завтра у Римі у справі посилення боротьби з нелегальною імміграцією, агентство ООН у справах біженців звернулося до Європейського союзу і до інших західних країн не розпочинати кампанії проти політичних біженців і не прирівнювати їх до нелегальних іммігрантів.

За словами представника агентства ООН з питань біженців, останніми часами у багатьох західних країнах біженці, які рятуються від переслідувань у своїх країнах або втікають від воєнних дій, стали синонімом нелегальних іммігрантів. Тим більше, що багато з них прибувають без належних або жодних документів і віз. «Уже нині біженцям надзвичайно тяжко дістати притулок у європейських країнах, каже Верховний комісар ООН у справах біженців Руперт Колвілл, однак, ми побоюємося, що після розпочатої в Європі кампанії проти нелегальних іммігрантів можуть постраждати шукачі політичного притулку, які справді потребують його».

Заклик агентства ООН у справах біженців стосується не лише учасників завтрашньої наради в Римі, а й лідерів країн Європейського союзу, які зберуться на щорічному самміті наступного місяця в іспанському місті Севільї. Серед головних пунктів порядку денного самміту стане боротьба з нелегальною імміграцією. Багато з європейських лідерів вважають, що саме наплив нелегальних іммігрантів і пов’язані з цим явищем проблеми допомагають правим екстремістам здобувати щораз сильніші політичні позиції у деяких європейських країнах. У зв’язку з цим країни ЄС планують уніфікувати імміграційну політику, впровадити суворіші кари для нелегальних прибульців і посилити охорону своїх зовнішніх кордонів. Тим часом, як твердить агентство ООН з питань біженців, серед тих, що прибувають до європейських країн без віз або й документів, є тисячі людей, які рятуються від політичних переслідувань. Багато нелегальних іммігрантів, зрозуміло, підшиваються під політичних утікачів, тому агентство з питань біженців закликає європейські уряду уважно розглядати кожний окремий випадок.

Крім того, агентство ООН стверджує явний спад напливу до Європи політичних біженців. Приміром, 92-го року під час кризи на Балканах у європейських країнах попросили політичного притулку 675 тисяч 460 осіб, тим часом минулого року лише 384 із половиною тисячі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG