Доступність посилання

ТОП новини

Індійсько-пакистанський конфлікт


Індійсько-пакистанський конфлікт

Прага, 29 травня 2002 – Західні оглядачі продовжують коментувати індійсько-пакистанський конфлікт, головну вину за ескалацію якого складають на бойовиків Аль-Кайди і талібану, які виступають на боці ісламських сепаратистів Кашміру і намагаються спровокувати ядерний конфлікт між двома державами. Західна й зокрема європейська преса коментує також останні заходи країн ЄС у боротьбі з нелегальною імміграцією.

Газета «Інтернешанел геральд трібюн» містить коментар професора Нанзанського університету Робин Лім, у якому автор аналізує можливі наслідки ядерного конфлікту між Індією й Пакистаном. Особливо катастрофічними ці наслідки були б для країн Східної Азії, які, як вважає автор, залишаються потенційно вразливою частиною світу з огляду на те, що тут схрестилися інтереси усіх великих держав. На думку автора, ядерний конфлікт між Індією й Пакистаном намагаються спровокувати терористи мережі Аль-Кайда, щоб таким чином відвернути увагу Пакистану від афганських подій і спільного з Афганістаном кордону, де американські підрозділи, що ведуть операції проти решток Аль-Кайди, потребують безперервної співпраці з пакистанськими силами.

Дальші терористичні акти ісламських сепаратистів у Кашмірі, підтриманих бойовиками Аль-Кайди, на думку автора, може вибити ситуацію з-під контролю й Пакистан може першим застосувати ядерну зброю, якщо побачить, що його існування опинилося під загрозою. Згідно з цим сценарієм, такий удар мав би втягнути в регіональний конфлікт Китай, Японію та інші сусідні країни.

Коментуючи останні заходи країн ЄС в боротьбі з нелегальною імміграцією, німецька газета «Зюддойче цайтунґ» у редакційній статті підкреслює, що страх перед напливом нелегальних іммігрантів протягом минулого року допоміг популістським політикам у кількох європейських країнах зміцнити свої позиції. Газета підкреслює, що цю тему врешті зі всією серйозністю обговорять лідери країн ЄС на своєму щорічному самміті у червні в Іспанії. І це не буде лише справа охорони кордонів Європейського союзу, підкреслює газета. Це буде цілий комплекс заходів, який охопить і низку проблем поза кордонами Європи. Буде також обговорено справу допомоги політичним біженцям і шляхи контрольованої імміграції до країн ЄС з огляду на низьку народжуваність і старіння населення промислово розвинених європейських країн. При цьому газета підкреслює необхідність розв’язати усі ці проблеми, бо будь-який політичний вакуум намагатимуться заповнити екстремісти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG