Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна Амністія засуджує свавілля української міліції


Міжнародна Амністія засуджує свавілля української міліції

Прага, 29 травня 2002 - Тортури з боку міліції та утиски свободи слова це головні проблеми України в галузі прав людини. Такий висновок міститься у новому звіті організації "Міжнародна Амністія" за підсумками минулого року.

Правозахисники вже не вперше говорить про свавілля української міліції. При цьому надходять повідомлення, що затримані, тобто люди чию вину ще не доведено судом, часто не мають доступу до адвокатів і навіть своїх рідних.

Такі факти зафіксовані і в документах Організації Об‘єднаних Націй. У серпні минулого року комісія ООН з питань усунення расової дискримінації висловила стурбованість з приводу інформації про брутальність українських правоохоронців щодо циганської меншини. В жовтні комісія ООН з прав людини звернула увагу на поширене застосування в Україні тортур. Вона закликала владу, аби всі такі випадки розслідував незалежний орган, злочинців карали, а жертвам виплачували належну компенсацію. У листопаді подібну рекомендацію дала Україні Комісія ООН проти тортур.

Ще одна болюча проблема для України це свобода слова. "Міжнародна Амністія" звертає увагу на те, що жодного поступу у розслідуванні вбивства Георгія Гонгадзе досі не має. Низка українських журналістів зазнала атак із боку невідомих і минулого року, а один із них - Ігор Александров - розпрощався з життям. Колеги вірять у те, що це плата за правду про корупцію та організовану злочинність на Донеччині. Як мовиться у звіті правозахисників, обставини, пов‘язані з цим та іншими нападами на українських журналістів й далі залишаються неясними, а винні рідко несуть покарання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG