Доступність посилання

ТОП новини

Проблема біженців в Росії


Проблема біженців в Росії

Москва, 29 травня 2002 - У Росії останнім часом до проблеми біженців ставляться, як до однієї з найскладніших державних проблем. Однак, як можна зрозуміти, більшість представників російського політичного керівництва ставиться до вирішення цієї проблеми швидше, як до завдання правоохоронних органів.

Після того як було ліквідовано Федеральну службу імміграції Росії, на її місці виникло нове відомство з більшими повноваженнями, однак, під дахом Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації.

Новий керівник цього відомства, представник структури МВС із багаторічним стажем навіть виступив з ініціативою запровадити реєстрацію усіх не громадян Росії, які прибувають на територію Російської Федерації з колишніх радянських республік.

Як можна зрозуміти, нове відомство при Міністерстві внутрішніх справ буде робити все можливе, щоб обмежити кількість іммігрантів у Російській Федерації. Однак, в регіонах не чекають федеральних рішень. Більше того, зараз деякі суб’єкти Російської Федерації ухвалили законодавство, яке суперечить російській Конституції і всім, діючим на території Росії законам.

Так, у Краснодарському краї ухвалено закон про перебування на території цього суб’єкта федерації, який уже деякі правозахисники порівняли із законодавством часів фашизму. Цей закон дозволяє керівництву Краснодарського краю виселяти з його території всіх небажаних іммігрантів і, навіть тих, хто пробув на території Кубані більше, ніж 10 років, однак, так і не отримав дозвіл на перебування тут від місцевої влади. Деякі спостерігачі вже зазначають, що такі рішення пов’язані не стільки з проблемами іммігрантів, скільки з бажанням розподілити землі багатого Краснодарського краю між представниками місцевої еліти. А іммігранти, які проживають на цих землях і займаються сільським господарством просто заважають кубанським кланам.

Однак, поганий приклад, як відомо, легко наслідувати. І поруч із Кубанню в Ростовській області вже зараз відбуваються протиіммігранські рейди місцевих козаків.

Можна сказати, що хвороба боротьби з імміграцією сьогодні стає небезпечною для Росії. Однак, місцева влада не поспішає з вирішенням цієї проблеми. Здається, вона й сама не дуже полюбляє іммігрантів на своїй території. Однак, не може вирішити, що ж із ними, все-таки, робити.

Певним вирішенням проблеми була б побудова реального кордону Російської Федерації з республіками Центральної Азії. Це, принаймні, зменшило б кількість іммігрантів із країн третього світу. Однак, цього в Росії побоюються, адже з побудовою кордону, остаточно зникне привид Радянського Союзу, а в Росії неодноразово вже давали зрозуміти, що політика тут важливіша, ніж питання, які потрібно вирішувати негайно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG