Доступність посилання

ТОП новини

ООН – афганська культурна спадщина


ООН – афганська культурна спадщина

Прага, 30 травня 2002 – Організація ЮНЕСКО, тобто структура ООН, що займається питаннями освіти, науки й культури, оголосила, що фахівці із 20-ти країн у середу досягли домовленості у справі відбудови зруйнованих режимом талібан двох гігантських статуй Будди в афганському місті Баміан, оголошеному ООН світовим культурним заповідником. Проте керівництво ЮНЕСКО вважає, що нині слід рятувати передусім ту культурну спадщину Афганістану, яку ще можна врятувати.

Обидві статуї Будди, вирізьблені в горах Баміану 1800 років тому, коли Афганістан був ще буддистський, ООН свого часу оголосила пам’ятками світової культури. Одна зі статуй мала 55 метрів висоти, інша – 31 метр. Головний мулла Афганістану Омар оголосив статуї поганськими ідолами й у березні минулого року, незважаючи на заклики ООН та інших міжнародних організацій і на пропозиції перевезти статуї поза кордони Афганістану, міліція талібану, підклавши під пам’ятники колосальні заряди динаміту, підірвала їх. Цей чин включено до списку найбільших в історії варварських учинків.

Після вигнання з Афганістану режиму талібан фахівці з різних країн у рамках заходів ЮНЕСКО продискутували справу відновлення історичних пам’яток Афганістану, які свого часу приваблювали тисячі іноземних туристів, а також справу відбудови згаданих статуй. Останнім часом, незважаючи на величезні кошти, у горах Баміану ренововано 600 печер і фрагментів наскальних малюнків. Нещодавно керівник тимчасового афганського уряду Карзаї оголосив, що відбудову статуй слід розпочати негайно.

Керівництво ЮНЕСКО погодилося з потребою відбудови статуй Будди, проте заявило, що першочерговим завданням повинна стати реставрація численних інших історичних пам’яток, які постраждали або були знищені протягом останніх 23 років громадянського конфлікту і радянської окупації. Серед цих пам’яток кілька об'єктів ісламської архітектури із 9-го століття і пізнішого періоду, зокрема, мечетей. Деякі представники ЮНЕСКО, як, приміром, посол у справах культури Іуко Гіраяма запропонував не відбудовувати статуй і залишити гігантські ніші від динаміту для демонстрації злочину, вчиненого талібаном в ім’я ісламу. На його думку, цей наочний злочин мав би послужити уроком для історії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG