Доступність посилання

ТОП новини

Головне футбольне свято світу розпочалося


Головне футбольне свято світу розпочалося

Прага, 31 травня 2002 – Головні футбольні змагання чотирьохріччя – чемпіонат світу з футболу у Кореї та Японії – урочисто відкрилися сьогодні на стадіоні Кубка світу з футболу в південнокорейському Сеулі. Церемонія розпочалася привітаннями лідерів двох країн-господарів турніру і грандіозним шоу, у якому брали участь понад дві з половиною тисячі професійних корейських акторів .

Погляди мільярдів уболівальників футболу були звернуті сьогодні до південнокорейської столиці Сеула, де на спеціально збудованому стадіоні, о 13 годині 15 хвилин за київським часом, а за сеульським після 7-ої вечора, розпочалася церемонія відкриття 17 чемпіонату світу. Привітали 70 тисяч учасників церемонії на сеульському стадіоні Кубка світу з футболу президент ФІФА Джозеф Блаттер, японський прем’єр Дзюньїтіро Коїдзума , а також президент Південної Кореї Кім Де Чжун. А взагалі на відкритті чемпіонату світу були присутні кілька сот глав держав і чільних політиків та знаменитостей з усього світу, включаючи таких, як канцлер Німеччини Герхард Шрьодер і навіть глава наймолодшої держави світу - Східного Тімору, її президент Жозе Алехандро Ґужмао.

Церемонія відкриття являла собою комбінацію елементів тисячолітньої корейської культури у суперсучасних інформаційних технологія. Головна суть комбінацій – звернення до народів світу з побажаннями миру на Землі. А поблизу олімпійського стадіону Чамсіль одночасно розпочалася водяна феєрія, у якій брало участь 99 суден, бо 9 на сході приносить щастя. Всі кораблі, прикрашені логотипами світового футбольного свята. А пасажирами одного із суден, під назвою «Мир» виявилися популярний британський кіноактор Роджер Мур і його дружина та 250 дітей з різних країн світу.

Але найголовніше у цей день розпочалося о 14 годині 30 хвилин на згаданому вже сеульському стадіоні Кубка світу з футболу – це матч відкриття світового чемпіонату між командами Франції та Сенегалу. Французи чемпіони світу, а сенегальці одні з аутсайдерів цього турніру, за прогнозами фахівців. І сама гра перекреслила всі прогнози. Уже перша атака сенегальців була небезпечною для французького голкіпера Фабіяна Бартеза. Мабуть недарма у делегації цієї африканської збірної присутній головний чаклун Сенегалу, бо вже на 30 хвилині першого тайму півзахисник цієї команди Папа Буба Діоп забив гол, який виявився і вирішальним для всієї зустрічі. Цікаво, що цей футболіст грає за відому французьку команду «Ланс». Особливо важко переживав перебіг матчу головний гравець французької збірної Зінедін Зідан, який з причини не залікованої травми сидів на лаві запасних. Змарнували свої шанси такі зірки чемпіонів світу, як Трезеґе, Анрі, Дюггарі, Десайї... Перша сенсація чемпіонату світу безумовно внесе додаткову інтригу в турнір, бо напередодні чимало фахівців передбачали сюрпризи з боку азійських та африканських збірних. Так що, можливо, головні сенсації ще попереду. За попередніми прогнозами, серед головних фаворитів цього футбольного дійства є такі збірні, як Аргентина, Англія, Італія, ну і звичайно - Франція... Але вже перший день Кубка світу трохи похитнув упевненість цих передбачень.

Додам, що цей чемпіонат світу з футболу називають ще чемпіонатом грошей, бо лише затрати двох країн-господарів на будівництво й реконструкцію стадіонів перевершили 5 мільярдів доларів, не рахуючи мільярдів на розбудову інфраструктур. Японія і Південна Корея очікують від цього чемпіонату світу не лише спортивного але й економічного прогресу для своїх країн. ФІФА є однією з найбільш комерціалізованих спортивних організацій світу і лише від продажу права телевізійних трансляцій вона очікує прибутку в мільярд доларів. На премії для футболістів буде витрачено понад 200 мільйонів доларів, 173 мільйони отримають команди, які успішно вийдуть у фінальну частину цього турніру, а переможець дістане близько 12 мільйонів доларів. Але найбільше задоволення отримають мільярди вболівальників, які місяць, до 30 червня, дня фіналу, спостерігатимуть найцікавіші події свята світового футболу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG