Доступність посилання

ТОП новини

З50 років із дня битви війська Богдана Хмельницького під Батогом


З50 років із дня битви війська Богдана Хмельницького під Батогом

Прага, 31 травня 2002 – Для сьогоднішньої незалежної України визвольна війна українського народу 1648-1654 років є однією з історичних підстав гордості за свої визвольні змагання, а особливо переможні битви цієї війни й одна з найвизначніших перемог української армії на чолі з Богданом Хмельницьким біля гори Батіг на Поділлі.

Ця битва відбулася 1-2 червня 1652 року на лівому березі Південного Буга неподалік від гори Батіг між українсько-татарським військом /30-35 тисяч/ під командуванням Богдана Хмельницького і польським військом /близько 30 тисяч/ гетьмана Калиновського.

У перший день битви польському війську вдалося вдалося вмілими маневрами свого табору стримати загони козаків, якими командував син Б.Хмельницького – Тиміш, який, до речі, був конкурентом польського гетьмана у намірах на молдавський престол. Другого дня український гетьман скористався прорахунками поляків, котрі не змогли тісніше розташувати свій бойовий табір і атакував його з різних боків одночасно. Це призвело до розгубленості у розташуванні армії Калиновського і спричинили її повний розгром. Сам польський командуючий загинув у цій битві.

Перемога під Батогом дала можливість козакам скасувати умови невигідного для України Білоцерківського договору і створила сприятливі передумови для подальшого формування української держави. Перемога ця також підняла моральний дух українського війська після тяжкої Берестецької поразки. Поляки змушені були після Батога погодитися на переговори з Б. Хмельницьким.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG