Доступність посилання

ТОП новини

Послання президента України до Верховної Ради очима українських політологів


Послання президента України до Верховної Ради очима українських політологів

Київ, 3 червня 2002 - Європейський вибір. Концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002-2011 роки. Таку назву має послання Президента України Леоніда Кучми до Верховної Ради. Одне із завдань зовнішньої політики –це створити необхідні передумови для того, щоб Україна набула повноправного членства в Європейському Союзі. Але задля розв’язання такого глобального завдання потрібно буде здолати кілька щаблів. Наприклад, у посланні декларується, що у 2003 році Україна має стати членом Світової організації торгівлі, у 2004 - підписати Угоду про своє асоційоване членство в Євросоюзі, до 2007- привести законодавство до вимог законодавства ЄС. Як наслідок, у 2011-му році задекларовано створення справжніх передумов для вступу України до Європейського Союзу.

Як бачимо, наміри української сторони вельми хороші, от тільки, якою мірою вони є конструктивними і реальними на думку вітчизняних політологів.

Український політолог Олександр Дергачов притримується доволі обережних, ба навіть песимістичних поглядів стосовно реальності задекларованих термінів європейської інтеграції. На його думку, українське керівництво переслідує суто політичну ціль вступу до Євросоюзу і зовсім не зважає на такі, з дозволу сказати, деталі, як економіка. А якщо не зважати на захист економічних інтересів, то проблема вступу до ЄС долається легко-каже пан Дергачов. Окрім цього, політолог схильний вважати, що немає системних напрацювань про те, що Україна набуде, а що втратить із членством у Євросоюзі. Однозначно - політика переважає над економікою – переконаний Олександр Дергачов. У посланні, зокрема, йдеться про приведення українського законодавства до вимог європейського законодавства у пріоритетних сферах. Але чи вдасться це зробити, зважаючи на пропрезидентське керівництво парламенту ,на його складну політичну конфігурацію Верховної Ради. Олександр Дергачов переконаний, що питання законодавства не є таким вагомим. Необхідно змінити систему влади, адже вибори довели, що стандарти ведення політичних баталій не є європейськими.

Олександр Дергачов:

«Нам треба тут чекати щонайменше президентських виборів. Після чого матимемо більш чітку перспективу чи то ми в змозі реалізувати цю програму, чи вона є декларативною. Для цієї влади послання не може не бути декларативним, оскільки ця влада за природою не є європейською. Вона не може реалізувати європейський вибір України. Усе залежатиме від України. Нам сьогодні важко говорити про терміни. Не відбувається нічого, що б свідчило про цілеспрямовану, свідому стратегію наближення до євро стандартів. А що стосується і асоційованого членства, і зони вільної торгівлі з ЄС, то це ну абсолютна маніловщина.»

Окрім цього, політолог Дергачов наголосив, що вступ до Євросоюзу є суто політичною метою України, при цьому українське керівництво зовсім не зважає на такі, з дозволу сказати дрібниці, як економічне становище. І якщо не зважати на захист економічних інтересів. то проблема вступу до ЄС розв’язується легко. Це питання, в якому політика переважає над економікою-каже Олександр Дергачов. Далі – політолог про однобічність послання:

«Я дуже здивований тим, що після перемовин з Романо Проді у Брюсселі Леонід Кучма не вніс відповідних коректив у послання. Воно виглядає дуже дивним. Цей розклад односторонній. Це непоганий орієнтир для того, щоб здійснювати власноруч, одноосібно певну програму реформувань. У цьому документі підкреслюється, що йдеться про глибинну зацікавленість України саме в такому поступі. Але не йдеться жодним чином про готовність Брюсселя усе це обговорювати. Тобто це одностороння декларація, яка може дійсно трохи систематизувати діяльність уряду, але ніяк не свідчить про реальність досягнення саме цієї мети.»

Натомість директор міжнародних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова Валерій Чалий має оптимістичніші погляди щодо послання Президента. Він каже, що терміни євроінтеграції стануть реальними, якщо Україна реформує політичну систему, підвищить відповідальність політичних представників. Говорить Валерій Чалий:

«Ще один важливий момент - це фінансове забезпечення заходів, що плануються. Дуже важко буде Україні це зробити, але у принципі було б можливо. Хоча з другого боку - цей рух, ці терміни, які ми зазначаємо, вони двосторонні. Але я хочу сказати – навіть якщо ми не виконаємо обумовлені терміни і при цьому будуть кроки для реалізації евроінтеграції, то і це буде корисно для України, для її наближення до євростандартів. Стосовно послання Президента “Європейський вибір”, то там бракує складової не суто економічної. З політичних питань там я тільки побачив імплементацію результатів референдуму. До речі те питання, яке не сприймається зараз в Європі. Тому мені здається не головне цифри, головне – якими будуть кошти у бюджеті, на що вони виділятимуться, які дії буде застосовувати влада, щоб консолідувати суспільство.»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG