Доступність посилання

ТОП новини

Сталь: ЄС проти США


Сталь: ЄС проти США

Брюссель, 3 червня 2002 - Однією із ключових тем порядку денного, яку обговорила цього понеділка Європейська Комісія - це рішення більшості країн – учасниць Світової Організації Торгівлі створити спеціальну слідчу групу експертів-юристів для розслідування того наскільки легітимними й правомірними є дії США щодо піднесення тарифів на імпорт сталі. ЄС переконаний, що цій групі міжнародних експертів удасться довести, що Вашингтон провадить протекціоністську політику стосовно власних сталевиробників, а це суперечить загальним правилам міжнародної торгівлі.

Дискусії, щодо того: правомірно, чи ні Вашінгтон збільшив тарифи на ввезення в Сполучені Штати Америки сталі із закордону, в Європейській Комісії точаться вже не один місяць. Офіційний Брюссель вважає такі дії США дискримінацією експортерів сталі з країн Європейського Союзу. Тому ще в березні нинішнього року Європейська Комісія звернулася до керівництва Світової Організації Торгівлі з проханням вивчити це питання і зробити відповідні заходи. Більшість країн-членів Світової Організації Торгівлі поділяє позицію ЄС. З цього приводу нині комісар Єврокомісії у справах торгівлі Паскаль Ламі заявив, що рішення Світової Організації Торгівлі про вивчення на високому експертному рівні питання про піднесення Сполученими Штатами Америки тарифів на експорт сталі є важливим кроком, який (на думку Паскаля Ламі) дасть можливість довести неправомірність і високий рівень протекціонізму у діях США.

“Я не маю жодного сумніву, - продовжив комісар ЄС,- що Cполучені Штати Америки, - програють цю справу - , і будуть вимушені сплатити компенсації експортерам сталі з інших країн за втрати, які вони понесли від запровадження Вашінгтоном нових тарифів. Позицію Євросоюзу,- продовжив Паскаль Ламі,- підтримають усі інші країни Світової Організації Торгівлі.”

До речі нагадаємо, що Світова Організація Торгівлі нині налічує півтора сотні країн світу, і тому з позицією СОТ Сполучені Штати Америки повинні рахуватися. Якщо ж ні, то Європейський Союз уже наступного місяця буде готовий запровадити зустрічні торговельні санкції супроти США.

Згідно із словами представників Єврокомісії від цих заходів, а саме: заборони та обмежень на імпорт із США в країни ЄС низки американських продуктів та виробів, Сполучені Штати щорічно втрачатимуть щонайменше 606 мільйонів ЄВРО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG