Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Навколо чергового щорічного послання президента Леоніда Кучми до Верховної Ради про зовнішнє і внутрішнє становище України і про послання президента про європейський вибір України


Прямий Ефір: Навколо чергового щорічного послання президента Леоніда Кучми до Верховної Ради про зовнішнє і внутрішнє становище України і про послання президента про європейський вибір України

Київ-Прага, 31 травня 2002 - Передачу з Києва веде Віктор Міняйло. Гості київської студії: народний депутат Анатолій Матвієнко – голова Української республіканської партії “Собор”, член фракції блоку Юлії Тимошенко (представляє опозицію), народний депутат Володимир Нечипорук – заступник голови парламентської фракції СДПУ(о) і журналістка, ведуча програми “Державні діти”, Евеліна Виноградова.

Передачу з Праги веде Зиновій Фрис

Зиновій Фрис

Ми розпочинаємо з щорічного послання президента Леоніда Кучми до Верховної Ради про внутрішнє й зовнішнє становище України. Голова української держави надіслав також народним обранцям послання про концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002-2011 роки, яке має назву «Європейський вибір». Президент не виступав перед народними депутатами, однак текст послання вони дістали, з ним можна ознайомитися на офіційних інтернетівських сайтах. Текст послання читала і наша київська колега Марина Пирожук.

Марина Пирожук

У своєму посланні до парламентаріїв, яке стосується внутрішнього та зовнішнього становища України у 2001-му році, глава держави наголошує, що він виступає за тісну співпрацю між законодавчою та виконавчою гілками влади, оскільки це є запорукою соціально-економічного розвитку країни та добробуту громадян. Ключовими моментами останніх років глава держави називає подолання тривалої економічної кризи, стабільність грошової одиниці, покращення життя населення та високі темпи економічного зростання. У посланні зазначається, що Верховна Рада, Кабмін та місцеві органи влади мають забезпечити необхідні передумови для закріплення позитивних зрушень, які відбулися за останні роки. 2001-й рік президент назвав першим роком принципових якісних зрушень. Основний зміст нової економічної стратегії глава української держави бачить у створенні передумов для набуття спочатку асоційованого, а згодом і повного членства у Європейському Союзі. У посланні «Європейський вибір, концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002 – 2011-й роки», зазначається, що завдання нового етапу розвитку України складніші й масштабніші. Найважливішими етапами цього періоду президент України називає створення умов для вступу України до Євросоюзу, забезпечення сталого економічного зростання, утвердження інноваційної моделі розвитку, соціальну переорієнтацію економічної політики тощо. Серед важливих завдань державної політики глава держави називає також подолання корупції та тінізації економіки, державну підтримку малого підприємництва , та зміцнення позицій приватної власності. Президентське послання народні депутати отримали 30 травня. Однак з датою слухання й виступом президента перед парламентаріями наразі нічого не відомо. Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив , що мав розмову з президентом України щодо його виступу, і останній пообіцяв визначити дату виступу з урахуванням свого робочого графіку. Тим часом опозиційні політики висловлюють переконання, що глава держави побоїться виступити у парламенті з посланням. Нагадаємо, що 28 травня депутати ухвалили порядок денний першої сесії парламенту 4-го скликання, відповідно до якого відразу після обрання голови ВР парламент має заслухати послання глави держави.

Зиновій Фрис

Чи є порушенням те, що президент не виступив у парламенті з щорічним посланням одразу після обрання спікера, як цього вимагає регламент? Усі сподівалися, що Кучма виступить сьогодні. Чи для президента регламент не писаний?

Анатолій Матвієнко

Ми не можемо поєднувати дві норми. Є необхідність, яка продиктована і зафіксована Конституцією у відповідних статтях 85-й та 106-й про щорічне послання президента. Конституція не обумовлює форми цього послання. Але є регламент, яким передбачено що після доповіді попереднього голови Верховної Ради президент відразу проголошує доповідь про соціально-економічне становище в Україні. Вона може об’єднуватися з посланням, але це повинна бути озвучена доповідь президента. Ця норма має бути президентом виконана. Сьогодні вона не виконується, тому що він після доповіді попереднього голови Верховної Ради не прийшов і не уважив Верховну Раду, а, навпаки, продемонстрував зневагу до Верховної Ради, як і на відкритті. Президент і на сьогоднішній день не заявляє про дату, що також є грубим порушенням. Ось реальність документу, вимоги регламенту й дії гаранта Конституції.

Володимир Нечипорук

В мене, як в юриста й депутата 2-го скликання, є своя думка. Президент виконав свій обов’язок і направив послання президента до Верховної Ради України про внутрішнє й зовнішнє становище України.. Він направив також послання « Європейський вибір або концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002 – 2011-й роки». Регламент Верховної Ради це її внутрішній документ. Не може бути такого, що президент повинен його виконувати. Це як статут організації. Регламент регламентує внутрішні дії, механізм роботи Верховної Ради. І якщо місячний план роботи президента був складений, і президент не зміг його змінити, а в той день в нього була зустріч із президентом Білорусі у Мінську. Я не думаю, що це негативне відношення президента до Верховної Рада. Навпаки, сьогодні президент прикладає всі зусилля, щоб відносини між виконавчою і законодавчою владою були добрі і були направлені на покращення економічного й соціального життя населення України.

Зиновій Фрис

Уже на початку передачі думки наших гостей розходяться. Давайте перейдемо до самого послання про внутрішнє й зовнішнє становище України і до того, як ви його оцінюєте. Це черговий формальний але обов’язковий документ. Відрізняється він чимось принципово від попередніх послань про внутрішнє й зовнішнє становище України?

Володимир Нечипорук

По-перше, це обов’язок президента згідно Конституції. По-друге, це послання має нові концептуальні риси. В цьому посланні на 412-ти сторінках президент повністю виклав ситуацію, признав помилки, промахи, які були у президента й у Верховної Ради. Він показав яка криза й економічне падіння були з 1991-го по 1994-й роки. На доказах президент довів, що з 1994-го по 1999-й ми були в стадії зупинення. І з 2000-го року ВВП і економічне зростання в цілому збільшились приблизно на 10%. Україна наблизилась по економічному зростанню до передових країн світу, і це треба визнати. Деякі політичні сили в Україні цього не визнають, намагаються показати все в чорному плані. Це несправедливо, це йде боротьба напередодні президентських виборів.

Зиновій Фрис

Пане Матвієнко, Ваша точка зору з приводу послання.

Анатолій Матвієнко:

В мене є своє ставлення до гаранта Конституції, але я спираюся на документи і цитую тільки їх. Я просив би пана Нечипорука, як юриста, говорити не на емоціях, а на підставах документів. Президент порушує Конституцію й закон. Цитую вам, що рішення Конституційного суду, регламент Верховної Ради є нормативно-правовим актом обов’язкового до моменту прийняття нового регламенту закону для всіх суб’єктів, у тому числі і для президента. Іде мова не про послання, а про доповідь, яку новій Верховній Раді президент повинен представити. Він її не представив. Не потрібно підміняти послання доповіддю. Президент міг би об’єднати свою доповідь із цим посланням, він мусив прийти і це зробити вже давно. Це говорить про порушення ним Конституції й рішень Конституційного суду. Тепер стосовно самого послання. Чому ніхто не хоче читати, як нам добре буде жити? Тому що в 1994-му році ми мали свіжу доповідь і дійсно мали спробу щиро виконати те, що задекларував президент. З кожним наступним роком було все менше свіжості в доповідях і ми мали все менше бажання виконувати те, що написано. Декларуємо одне, а на практиці реалізуємо інше. Сьогодні до цього послання немає інтересу, тому що є впевненість, що нічого з того робитися не буде.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG