Доступність посилання

ТОП новини

Попередні підсумки Всеукраїнського перепису 2001 року в Криму


Попередні підсумки Всеукраїнського перепису 2001 року в Криму

Симферополь, 4 червня 2002 - За попередніми результатами Всеукраїнського перепису 2001 року, населення Криму – у порівнянні з іншими регіонами України - майже не зменшилося . Про це на прес-конференції у Симферополі повідомила начальник Головного управління статистики в АРК Валентина Колесник.

“В Автономній Республіці Крим чисельність населення склала 2 млн. 31 тисяча осіб. Від загальної кількості населення України – це 4,2%. Ця цифра з 1989 року, коли проводився останній перепис, не змінилася. А зменшення населення в автономії за цей час склало 32 тисячі осіб, тобто 1,6%, що значно менше, аніж середньоукраїнський показник” – повідомила Валентина Колесник. За її словами в АРК зберігалося значне природне зменшення населення і позитивне міграційне сальдо – за рахунок повернення раніше депортованих осіб, переважно кримських татар. Це і стало причиною такого незначного, у порівнянні з іншими регіонами України, зменшення населення автономної республіки.

Пані Колесник не змогла назвати точну цифру репатріантів, які повернулися до Криму за роки, що минули з часу попереднього перепису, але вона повідомила, що дані про етнічний склад населення Криму та його мовну картину будуть відомі наприкінці нинішнього року. Зараз же статистики подали дані про чисельність кримського населення за адміністративно-територіальним складом, за статтю і співвідношенням міського й сільського населення.

Отже, у Криму мешкає 939 тисяч чоловіків і 1 мільйон 92 тисячі жінок. Тобто на одну тисячу осіб чоловічої статі припадає 1 тис. 163 – жіночої. Найбільший такий дисбаланс спостерігається у Симферополі та деяких інших містах, у сільських районах Криму – чоловіків і жінок майже порівну. Окрім Симферополя, де мешкає 364 тисячі осіб, у Криму – ще 4 міста, населення яких нараховує більше 100 тисяч мешканців – це Керч, Ялта, Євпаторія і Феодосія. Загалом, в автономії 63% населення – міське і лише 37% – сільське. Це співвідношення в Криму, за словами Валентини Колесник, тримається з 1957 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG