Доступність посилання

ТОП новини

Про Україну, Росію, Чорноморський флот та НАТО


Про Україну, Росію, Чорноморський флот та НАТО

Київ, 4 червня 2002 - Росія утримує на території України своє найбільше закордонне військове угрупування. 16 тисяч вояків Чорноморського флоту можуть розміщуватися у Криму до 2017 року. Так передбачають базові угоди щодо Чорноморського флоту, схвалені урядами та ратифіковані парламентами обох країн. Ці угоди стали підсудком важких і тривалих переговорів, які не раз призводили до політичного напруження між Москвою та Києвом. Проте після того як Україна проголосила про своє прагнення стати у перспективі членом НАТО, Чорноморський флот може вкотре стати яблуко розбрату у взаєминах між Україною та Росією.

Нова інтрига навколо Чорноморського флоту пояснюється просто. Якщо Україна справді хоче стати членом НАТО, то вона має позбутися російської військової присутності. Бо в НАТО немає жодної країни, на території якої на довгостроковій основі базувалися б ненатівські підрозділи. І це правило аж ніяк не скасовує те, що Росія і НАТО започаткували новий формат взаємин у вигляді “двадцятки”. Адже Росія все одно в НАТО не прагне. А з іншого боку, невідомо, як довго триватиме оте потепління у взаєминах Москви, та Вашингтону вкупі з НАТО. Офіційний Київ поки що не хоче педалювати питання ЧФ і НАТО у взаєминах із Москвою. Президент України Леонід Кучма минулого тижня заявив.

Леонід Кучма:

Це немає ніякої відносини до нашої співпраці з НАТО, як ви розумієте. Договір з Росією є договір із Росією. Ми вирішили проблему Чорноморського Російського флоту.

Військові експерти цей оптимізм не поділяють. Віктор Корендович, який тривалий час служив на Чорноморському флоті і викладав у Національній академії оборони України, каже:

Віктор Корендович:

Не дивлячись на те, які в нас будуть стосунки з Росією, тільки після того, як Росія приєднається до якоїсь міжнародної установи, ми можемо іти в цю установу, якщо ми не вирішимо питання Чорноморського флоту.

Радник голови СБУ і колишній начальник розвідки Міноборони України, генерал Олександр Скіпальський каже, що проблеми взаєминам України з нинішніми та майбутніми членами НАТО становитиме і розвідувальна діяльність Чорноморського флоту, який має у своєму складі розвід управління та центр технічної радіорозвідки.

Олександр Скіпальський:

Це абсолютно суперечить державним інтересам і Конституції, тому що розвідка передбачає втручання в діяльність іноземних держав. Розвідка Чорноморського флоту, напевно, виконує завдання по Румунії, Болгарії, Туреччині з території України. Таким чином Україна втягується в це.

В свою чергу, колишній командувач ВМС України адмірал Володимир Безкоровайний, який тривалий час вів переговори щодо поділу ЧФ, каже, що уряд України має ініціювати підготовку меморандуму, або іншого документу, у якому були б обумовлені терміни й порядок виведення російських військ з України. І це треба робити нині, а не у 2017 році. Експерти визнають, що це буде складний процес. Бо, наприклад, коли заходить мова про виведення російських баз із Грузії, то Москва каже, що свої півтори тисячі вояків вона буде виводити 15 років. Чисельність Чорноморського флоту в Україні становить нині 16 тисяч вояків.

Позиція НАТО в питанні, чи не завадить Чорноморський флот вступити Україні в альянс є досить стримана.

- НАТО не має позиції щодо внутрішніх проблем своїх партнерів. Це не наше завдання – коментувати ситуації, які мають самостійно вирішувати країни. Це двостороння проблема України та Росії, - заявив радіо “Свобода” керівник Центру інформації та документації НАТО Мішель Дюре. Росія вустами свого посла в Україні Віктора Чорномирдіна, у свою чергу, вже висувала побажання про продовження терміну перебування російських військ в Україні. Таку можливість базові угоди щодо ЧФ не виключають.

На 28 червня заплановані переговори української та російської делегацій з проблем ЧФ. Вони мають узгодити зміст 18 додаткових угод, які доповнюють базові угоди щодо базування ЧФ в Україні. Звісно, меморандуму про умови виведення російських військ серед них поки що немає. Разом з тим, 31 травня офіційний представник міністерства закордонних Росії заявив, що “проблеми Чорноморського флоту як такої не існує. Навпаки, його перебування на території України є важливим позитивним фактором усієї системи відносин між двома державами”, - к.ц. Питання тепер у тому, чи вистачить у Києва мужності на шляху в НАТО розібратися в усіх отих позитивах дружби з Росією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG