Доступність посилання

ТОП новини

Візит Генерального секретаря ООН в Україну: підсумки


Візит Генерального секретаря ООН в Україну: підсумки

Київ, 4 червня 2002 - Перший офіційний візит Генерального секретаря ООН Кофі АННАНА в Україну, який закінчився 4-го червня, можна вважати успішним. За словами самого Аннана, він задоволений переговорами, проведеними у Києві з Президентом Кучмою і керівництвом Верховної Ради України. Українська ж сторона відмітила важливість ініціатив, запропонованих Генеральним секретарем ООН, а саме – залученню міжнародної допомоги для подолання наслідків Чорнобильської катастрофи й боротьбі з поширенням СНІД-у, підтримці української євроатлантичної інтеграції тощо.

Перший – і найголовніший – результат полягає в активізації діалогу між Україною та ООН. Кофі Аннан подякував українському народу за підтримку Організації об'єднаних націй, яка полягає в участі українських військових у миротворчих операціях, у роботі українських дипломатів у Раді безпеки, а також у роботі комісії з прав людини й у Раді з економічних і соціальних питань. Про це Кофі Аннан заявив у вівторок під час зустрічі з керівниками Верховної Ради України. За словами Кофі Аннана, існує чимало спільного між Україною та ООН, оскільки обидві перебувають у процесі змін: “Демократичні зміни, які здійснює Україна, підтримує світова спільнота. На шляху до європейських демократичних цінностей на Україну чекає чимало перешкод, серед яких і економічні труднощі, і політичні потрясіння. Ми повинні усвідомлювати небезпеку того, що демократія може втратити підтримку населення через високу соціальну ціну, пов'язану з такими змінами, але демократичні зміни неможливі без економічних реформ”,- сказав Кофі Аннан.

І це – ще один важливий підсумок його перебування у Києві: фактично, міжнародне співтовариство підтвердило бажання бачити Україну економічно розвиненою, демократичною державою.

А ще світ сподівається, що епідемія СНІД-у не перетворить Україну на “закриту зону” (подібну до зони Чорнобильської, але у десятки разів більшу): за темпами поширення Віл-інфекції та СНІД-у Україна ділить перше місце у світі з Росією. За даними ООН, один відсоток українського молодого покоління уражений СНІД-ом, а до 2010-го року це може бути шість відсотків. Тому, як повідомив Кофі АННАН, пріоритетами ООН у співпраці з Україною є реалізація програм, спрямованих на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи і запобігання поширенню ВІЛ-інфекції та СНІД-у, особливо серед молодшого покоління: “2002-ий рік проголошено роком боротьби зі СНІД-ом. На жаль, серед уражених СНІД-ом усе більше молоді, і для загальмування поширення СНІд-у ми залучатимемо цілий комплекс медичних, інформаційних і соціальних програм. Ми виділяємо дев'ять мільйонів доларів США з Міжнародного фонду ООН по боротьбі зі СНІД-ом, малярією й туберкульозом в Україні”, - повідомив Кофі Аннан. За його словами, допомога населенню територій, що постраждали унаслідок Чорнобильської катастрофи, теж залишається у центрі уваги ООН. Це – серйозна заявка світової спільноти, вважає координатор міжнародного Фонду допомоги дітям Чорнобиля Олена Маслюківська.

Таким чином, діапазон співпраці між Україною та ООН значно розширюється: від миротворчих акцій – до міжнародних програм, від ініціатив на рівні Ради Безпеки – до підтримки української євро-інтеграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG