Доступність посилання

ТОП новини

Пленум Світового Конгресу українців днями у Торонто розглянув питання посилення свого впливу на східні українські діаспори


Пленум Світового Конгресу українців днями у Торонто розглянув питання посилення свого впливу на східні українські діаспори

Вашингтон, 6 червня 2002 - Днями в Торонто відбувся пленум Світового Конгресу українців, який розглянув питання посилення впливу цієї організації на східні Українські діаспори. Великим дискусійним питанням для Світового конгресу українців, в ряди якого входять сотні українських організацій, є те, що донедавна ця спілка організацій представляла, в основному, західну українську діаспору. Після здобуття незалежності, українці в східних землях, як то в Росії, чи Казахстані, почали виявляти свою самоідентифікацію. Почали створювати численні організації, які, зрештою, все одно розраховували на підтримку західної діаспори.

На останньому пленумі Світового конгресу українців, що відбувся днями в Торонто, до лав організації були прийняті крайові представництва українців у Сербії, Грузії, Угорщині, Вірменії та Чеській республіці.

Окремим питанням на пленумі було обговорення останніх подій в Україні, а саме, вибори керівництва Верховної Ради та останні політичні блокування в парламенті. Пленум ухвалив звернення до демократичних сил в Україні, наголошуючи на пересторогах щодо блокування з Комуністичною партією України. Пам'ятаючи свого одвічного ворога – комуністів, західна діаспора пробує застерегти від помилок своїх колег і побратимів в Україні.

Ось, як пояснює рішення пленуму Голова Світового Конгресу Українців Аскольд Лозинський: «Ця, так звана, спікеріада, нас не дуже влаштовувала. Не тому, що ми не вдоволені вибором одного чи другого кандидата, хоч ми не вважаємо, що найкращим кандидатом на цю посаду був Володимир Литвин. Я думаю, що він, в основному, не є незалежною людиною, а людиною, яка буде прямо виконувати все, що йому скаже адміністрація президента. Ми також невдоволені блокуванням у парламенті. Ми не маємо нічого проти, щоб блокувалися «Наша Україна» з Юлією Тимошенко, ну, ще можемо пережити блокування з Олександром Морозом, але ми не можемо сприйняти блокування із Симоненком. Більше того, коли взяти до уваги, що комуністи і так кілька разів виявилися нетривкими партнерами, я думаю, що це була наука до якоїсь міри для пана Віктора Ющенка і «Нашої України», але, на жаль, ця наука коштує досить багато».

Отож, українська діаспора у світі, незадоволена подіями в Україні, старається хоча б якось вплинути на внутрішньополітичні процеси. Але здається, що виплутатись з кризи українці в Україні будуть вимушені самостійно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG