Доступність посилання

ТОП новини

Дводенний форум міністрів оборони країн-учасниць НАТО


Дводенний форум міністрів оборони країн-учасниць НАТО

Брюссель, 6 червня 2002 - Цього четверга в брюссельській штаб-квартирі НАТО розпочався дводенний форум міністрів оборони країн-учасниць НАТО, зустрічі глав військових відомств альянсу з їх колегами по Європейському Союзі, з Міністром оборони Росії в рамках нової Ради Росія – НАТО, із міністром оборони України у форматі Комісії Україна – НАТО та чимало інших заходів.

Розпочинаючи міністерський форум НАТО, Генеральний Секретар альянсу Джордж Робертсон привітав новоспечених міністрів оборони, зокрема, міністра Франції Мішеля Аліо-Марі, канадського міністра Джона Мак Каллума та нового міністра оборони Угорщини Ференца Юхаца, які цього четверга вперше взяли участь у міністерських сесіях альянсу.

Після цього генсек НАТО ознайомив присутніх з порядком денним сесії. Це нові ініціативи, щодо підтримки державами НАТО підвищення боєздатності своїх національних збройних сил.

Друге. Обговорення конкретних пропозицій НАТО стосовно покращення системи захисту проти біологічної, хімічної та радіологічної зброї.

І третє - це проведення внутрішніх реформ НАТО з огляду на його майбутнє розширення.

Міністр оборони США Дональд Рамсфелд у своєму виступі звернув увагу на необхідності спеціалізації національних збройних сил країн НАТО. Тобто це означає, що, приміром, у збройних силах Великобританії та Нідерландів високих успіхів досягли підрозділи морського десанту. В Норвегії ж , наприклад досить боєздатний десант для проведення операцій в горах, зокрема взимку, Французька авіація дуже добре вражає цілі з повітря. Тому доцільно, щоб і інші, зокрема невеликі країни – члени НАТО створили окремі підрозділи, які були б особливо ефективними у проведенні бойових , чи миротворчих дій.

Ця ідея була одностайно підтримана усіма країнами учасниками НАТО. Вони вирішили розробити для цього спеціальну програму й план спеціалізації своїх військ і представити ці пропозиції під час Празького саміту НАТО.

Я поцікавився у міністра оборони Польщі Єжи Шмайдзінського яку спеціалізацію обере Польща. На це польський міністр відповів, що пропозиція США дійсно слушна і Польща подумає, чи це буде спеціальна бригада швидкого реагування, чи спецпідрозділи з виявлення та боротьби хімічної та біологічної зброї. Для утворення таких структур, - продовжив Єжи Шмайдзінський, - Польщі знадобиться не менш , як два роки.

Цього ж дня в штаб –квартирі НАТО відбулось засідання Групи Ядерного Планування, однак тема й зміст дискусій цього засідання , як зазначив речник НАТО Ів Бродер, розголошенню не підлягає.

Важливою була зустріч НАТО – ЄС. Мова йшла про створення Європейських сил швидкого реагування. Усі країни НАТО підтримали ці ініціативи, але США при цьому зауважили міністрам ЄС , що створення таких сил не повинно негативно позначатись на бюджеті НАТО. Тобто ЄС повинен для цього створити окремий бюджет, а не черпати кошти з бюджетів призначених для НАТО.

І останньою подією, яка завершила перший день міністерських сесій стала зустріч міністрів оборони НАТО з їх російським колегою Сергієм Івановим, які обговорили подальше співробітництво сторін в же в новому форматі , а саме у форматі нещодавно створеної Ради НАТО- Росія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG