Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан готується до Лоя Джирґи


Афганістан готується до Лоя Джирґи

Прага, 7 червня 2002 – У понеділок в Афганістані має розпочатися надзвичайна Лоя Джирґа – велика рада представників усіх груп громадськості, яка традиційно вирішує найважливіші для країни питання. Цього разу її завдання – створити майбутню тимчасову адміністрацію Афганістану, яка замінить нинішню перехідну й доведе країну за два роки до повноцінних загальних виборів.

10 липня під одним дахом мають зібратися 1 тисяча 551 делегат із усього Афганістану – й домовитися і схвалити структуру й склад наступної тимчасової влади країни.

Перед ними стоїть кілька важливих завдань, і жодне з них не легке – коли врахувати нинішню політичну роздрібненість Афганістану.

Делегати мають схвалити кандидатури тимчасового глави держави й уряду та головних міністрів, і встановити, який вигляд матимуть установи влади, як-то законодавчий орган.

Усі очікують, що нинішнього главу перехідної адміністрації Хаміда Карзаї буде переобрано. Він – очевидний улюбленець міжнародної спільноти, а всередині країни довів здатність співпрацювати з різноманітними етнічними групами.

Оглядачі в Афганістані, як повідомляє спеціяльний кореспондент нашого радіо в Кабулі Чарлз Рекнейґл, також додають, що Карзаї може очолити тимчасовий уряд, а главою держави має великі шанси стати колишній король, 87-річний Мохаммад Захір Шах, але вже не як монарх. Багато хто в країні вважає його за особу, здатну об’єднати країну. Захір Шах, як і Карзаї, належить до найчисленнішої в Афганістані етнічної групи – пуштунів, але, як уважають, він був би прийнятний і для афганських таджиків, узбеків, туркменів, хазарійців та інших.

Незважаючи на безліч розбіжностей, які могли б привести й до розколу, і організатори Лоя Джирґи, і міжнародні спостерігачі переконані, що це зібрання таки створить життєздатну нову владу. Вони ґрунтують свої сподівання на тому, що делегати представляють усі територіяльні, етнічні, суспільні й релігійні групи й обіцяли при обранні просувати процес об’єднання й відбудови країни.

Але складна процедура виборів чи подеколи й призначення делегатів не завжди відбувалася як слід. Скажімо, перепису в Афганістані не було від 1978 року, і деякі реґіони тепер почуваються недостатньо представлені. Наприклад, делегат однієї з місцевостей у провінції Нанґархар Мохаммед Шир розповів нашому кореспондентові: «Нам відвели менше місць, ніж ми заслуговуємо, – каже делегат, уважаючи, що його провінція за кількістю населення варта більшого. – …А ще було обрано декого, хто вдався до сили».

Офіційні особи визнають, що в деяких місцевостях результат виборів було вирішено залякуванням, відвертою силою чи підкупом, але вважають, що таких делегатів не більше від 10 відсотків. Дипломати ж неофіційно додають, що це число може бути й більше.

Та заступниця голови спеціяльної незалежної комісії, яка організує вибори, Махбуба Хокукмаль переконана, що справедливо обраних делегатів набагато більше, ніж нечесних: «Цілком очевидно, що участь деяких „саботажників“ становить загрозу процесові Лоя Джирґи. Але, гадаю, вони не матимуть серйозного впливу».

А тим часом закінчуються останні підготування до самого засідання. А що в Кабулі немає будови, яка могла б умістити відразу понад півтори тисячі осіб, на одному футбольному полі вже зведено величезний намет довжиною в 70 і шириною в 40 метрів і з кондиційованим повітрям – його перевезли з М’юнхена, де раніше використовували на одному зі «свят пива».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG