Доступність посилання

ТОП новини

Сесія Ради міністрів ЄС: Майбутнє розширення та боротьба з нелегальною імміграцією


Сесія Ради міністрів ЄС: Майбутнє розширення та боротьба з нелегальною імміграцією

Люксембург, 10 червня 2002 - Цього понеділка в Люксембурзі відбулась короткотривала сесія Ради міністрів Європейського Союзу на рівні глав дипломатичних відомств.

Ця термінова сесія присвячувалась питанням підготовки саміту глав держав країн ЄС, який незабаром відбудеться Севільї. Міністри закордонних Справ ЄС зокрема зосередили увагу на питаннях майбутнього розширення Європейського Союзу та Боротьбі з нелегальною імміграцією.

Під час люксембурзької наради міністрів закордонних справ країн-членів Європейського Союзу міністри опам’яталися про те, що Ірландія й досі не ратифікувала так-званий Ніціанський договір про розширення Європейського Союзу.

Річ у тому, що торік після підписання в Ніцці країнами учасницями договору про розширення ЄС, в Ірландії з цього приводу був проведений референдум. Й Ірландці сказали “ні !!! розширеній Європі”. Політичне керівництво ЄС із цього приводу не робило особливої трагедії, і виготовило спеціальну роз’яснювальну – пропагандистську програму, яка б допомогла змінити настрої та настанови ірландського населення.

Однак ця пропагандистська робота успіхом поки, що не увінчалася . Нещодавнє соціологічне опитування показало що ірландці не збираються змінювати свою позицію і вважають, що Євросоюзові доцільніше подбати про внутрішню інтеграцію, зміцнення власної економіки, соціального захисту свого населення, а не витрачати кошти ,аби підтягувати економіку країн –кандидатів у ЄС із центральної й східної Європи.

Наступний референдум в Ірландії запланований на початок осені нинішнього року. Якщо його результати будуть такі ж самі, як і попередні, то Євросоюз очікує серйозна внутрішньополітична криза.

Навіть найбільший оптиміст розширення Євросоюзу – Голова Європейської Комісії Романо Проді зустрічаючись з журналістами в Люксембурзі, розвів руками і зазначив: якщо Ірландія знову скаже “ні” Ніціанському договору, то воно стане палкою в колесах ЄС, а ірландці за це заплатять велику політичну ціну. Яку саме Романо Проді не став уточнювати.

Міністри закордонних справ країн-членів ЄС зосередили увагу на проблемі нелегальної імміграції, яка перетворюється в проблему загальноєвропейського масштабу. Однак ця тема більш детальніше буде незабаром обговорюватись міністрами внутрішніх справ країн Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG