Доступність посилання

ТОП новини

Політичне життя в Югославії Сербії зазнало ще одного струсу. У Белграді вранці скоєно замах одного з керівників сербської поліції, який свого часу брав участь в акціях проти етнічних албанців у Косові


Політичне життя в Югославії Сербії зазнало ще одного струсу. У Белграді вранці скоєно замах одного з керівників сербської поліції, який свого часу брав участь в акціях проти етнічних албанців у Косові

Белград, 10 червня 2002 – Замах скоєно неподалік одного столичного готелю о третій годині ранку. Було це вбивство схоже на численні досі нез’ясовані ліквідації протягом дев’яностих років. В короткому офіційному повідомленні зазначається, що двоє нападників стріляли з автоматичної зброї. Електронні мас-медіа повідомляють, що Буха не мав особистих охоронців. Очевидно, що він почував себе безпечно.

Протягом дев’яностих років Буха був начальником поліції у Белграді, а відтак командувачем бригади спецполіції, підрозділи якої брали участь в операціях у Косові. В сербських мас-медіа не було повідомлень про його особисту участь у бойових діях. Буха за влади Слободана Мілошевича не втручався в політичні справи. Преса свого часу писала, що він під час масових демонстрацій проти екс-президента у жовтні 2000 року відмовився застосувати зброю проти гірників у місті Колубара і проти демонстрантів у столиці та що це, як і невтручання армії, було вирішальним для скинення колишнього режиму. Тодішній міністр внутрішніх справ через це Буху назвав зрадником, а нова влада йому дала чин генерала.

Урядовці заявляють, що йдеться про напад на державу. Електронні мас-медіа в перших коментарях відзначають, що неможливо сказати чи йдеться про помсту генералові певних кримінальних кіл чи про політичне вбивство. Поліція останнім часом розкрила кілька великих мереж контрабанди цигарок й дехто саме в цьому вбачає причини вбивства, хоча невідомо чи саме Буха був пов’язаний з цими операціями. Експерти згідні в тому, що замах скоїли професіонали, які докладно знали, що генерал знаходиться в готелі та що додому їде сам.

Убивство одного з керівників сербської поліції, на думку оглядачів, можна вважати попередженням поліції й урядовцям, що ніхто з них не може почувати себе безпечно. Владі оголосили війну поки що невідомі, але очевидно дуже сильні й добре організовані кола, які перебувають поза законом. Опозиція вимагає відставки міністра внутрішніх справ. Міністр закордонних справ Ґоран Свіланович ствердив, що найбільшою небезпекою для Сербії є пов’язаність мафії з політичними колами. Мафія, за його словами, контролює торгівлю зброєю, наркотиками, цигарками, алкоголем, а останнім часом й людьми. Свіланович не пояснив, чи має на увазі лише колишні чи й декого з теперішніх правлячих структур.

Белград від минулої ночі у свого роду поліцейській облозі. На шляхах до столиці та в інших містах триває широка акція. Жодної достовірної інформацій про вбивць та їхні мотиви досі немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG