Доступність посилання

ТОП новини

Великобританія може стати першою країною Європейського Союзу, у якій буде запроваджено контроль за електронною поштою, дзвінками з мобільних телефонів і повідомленнями СМС


Великобританія може стати першою країною Європейського Союзу, у якій буде запроваджено контроль за електронною поштою, дзвінками з мобільних телефонів і повідомленнями СМС

Лондон, 10 червня 2002 - Великобританія може стати першою країною Європейського Союзу, у якій поліції буде надано широких повноважень щодо контролю за електронною поштою, дзвінками з мобільних телефонів і повідомленнями СМС. Правозахисні організації трактують це, як обмеження свобод, але уряд мотивує це потребою запобігання тероризмові.

Великобританія буде першою у Європейському Союзі, що запровадить заходи контролю за повідомленнями електронною поштою по тому, як Європейський Парламент послабив свої жорсткі закони, які забороняли такий нагляд із боку поліції. Очікують, що ці розширені повноваження британська поліція отримає вже до кінця цього року.

Але правозахисні організації кажуть, що цей крок перетворить Великобританію на країну з найбільшим ступенем стеження за людьми у Європі. Передбачається, що служби безпеки зможуть отримувати дані щодо того, коли було відіслано повідомлення електронної поштою і СМС, хто саме їх вислав і хто їх одержав. Також поліція зможе визначати походження й об’єкт призначення усіх телефонних дзвінків.

Телефонні компанії й провайдери інтернетівського зв’язку будуть зобов’язані зберігати дані щодо усіх повідомлень і дзвінків протягом семи років. Для визначення й нагляду за мобільним телефонним зв’язком буде застосовано супутникові технології, які зроблять можливим постійний нагляд за пересуванням людей, за допомогою визначення місця, звідки зроблено дзвінок.

Ці повноваження містяться у двох законах, що їх було ухвалено у Великобританії у 2000 і 2001 роках. Метою цих законів було допомогти поліції протидіяти тероризмові і педофілії. Але досі їх не було задіяно на практиці, позаяк закони Європейського Союзу щодо захисту інформації перешкоджали цьому.

Але щойно Європейський Парламент послабив ці закони. То ж, нині, все що потрібно для перевірки імейлів або телефонної розмови, є ордер чільного поліцейського урядовця.

Марк Лителвуд із правозахисної організації «Свобода» каже, що Великобританія, практично, відкриває шлях до прослуховування телефонів і перевірок імейлів кожного британського громадянина. «Щодо прослуховувань і інших видів нагляду, ми стаємо найбільш шпигунською країною Європейського Союзу», - заявив пан Лителвуд.

Британські заходи є аналогічними до тих, що їх після 11 вересня минулого року було запроваджено у Сполучених Штатах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG