Доступність посилання

ТОП новини

Чи повернеться місія ОБСЄ до Криму?


Чи повернеться місія ОБСЄ до Криму?

Симферополь, 12 червня 2002 - Незадовго до приїзду в Україну Верховного Комісара ОБСЄ з питань національних меншин Рольфа Еккеуса, який відвідавши Крим, у ці дні перебуває в Києві, лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв виступив із заявою про доцільність відновлення в Криму місії ОБСЄ. За нашими даними, офіційний Київ поки що проти цього.

Місія ОБСЄ працювала в Симферополі із середини 90-х до 1998 року, коли офіційний Київ не подовжив її мандату. Більшість кримських політиків високо оцінили роль міжнародних спостерігачів у стабілізації політичної та етнополітичної обстановки в Криму. І хоча зараз ситуація на півострові значно спокійніша, аніж кілька років тому, лідери кримських татар переконані, що присутність дипломатів з ОБСЄ в автономії не тільки корисна, але й необхідна.

Каже заступник голови Меджлісу, віце-спікер кримського парламенту Ільмі Умеров: “Справді, присутність структури чи структур ОБСЄ на території Криму сприятиме стабільності, оскільки вони відслідковуватимуть деякі конфліктні питання, підніматимуть їх, ставитимуть на обговорення і таким чином підштовхуватимуть нас на їхнє розв'язання. Те, що нормально пройшли вибори, значно змінився склад Верховної Ради Криму, затверджено новий уряд, до якого увійшли і кримські татари – усе це свідчить, що настала певна стабільність. Але проблеми, які існували в Криму – нікуди не ділися. Політичні домовленості – домовленостями, але на цьому довготривалу стабільність не збудуєш. Проблеми треба вирішувати.” – заявив Ільмі Умеров.

За його словами, питання відкриття місії ОБСЄ в Криму піднімалося у вівторок, під час зустрічі у Симферополі Верховного Комісара ОБСЄ у справах національних меншин Рольфа Еккеуса з керівниками Меджлісу кримськотатарського народу. Я попросив пана Еккеуса прокоментувати цю пропозицію Меджлісу: “Це питання саме зараз обговорюється представниками Києва та ОБСЄ у Відні. Я маю певний мандат, до якого воно не входить, але висловлюючи свою точку зору, можу сказати, що все залежить від бажання самої України, хоча відкриття місії ОБСЄ в Криму було б корисним для українського суспільства і для європейської спільноти,” – заявив пан Рольф Еккеус.

За даними з урядових джерел, українське керівництво поки що проти цього. І справді, формально немає причин для того, щоб іноземні спостерігачі на довготривалій основі працювали в одному з регіонів України. Утім, питання повернення місії ОБСЄ до Криму залишається відкритим. Якщо вирішення кримськотатарських проблем затягуватиметься, такі причини можуть швидко відшукатися. Але ціною буде стабільність на півострові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG