Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан знову очолить Хамід Карзай


Афганістан знову очолить Хамід Карзай

Прага, 13 червня 2002 – Велике загальноафганське зібрання, Лоя Джирґа, нарешті обрало в четвер главу держави – як і очікували, ним став нинішній керівник перехідної адміністрації Афганістану Хамід Карзай.

Результат виборів оголосили вже по дев’ятій вечора за кабульським часом: із майже 1600 учасників близько 1300 віддали голос за Хаміда Карзая. Тепер його завдання – керувати тимчасовою владою країни, яка має підготувати демократичні вибори в 2004 році.

Власне, й раніше ніхто не мав сумніву, що обрано буде саме Карзая – особливо ж коли зі змагання за найвищу державну посаду під очевидним американським тиском відступив іще один найповажніший гравець, колишній король Афганістану Мохаммед Захер Шах.

Хамід Карзай мав-таки на виборах двох протикандидатів – але вони були йому не суперники. Одному, точніше, одній із них, Масуді Джалал, Карзай навіть допоміг, закликавши делегатів улаштувати таємне, а не відкрите голосування: жінка побоювалася, що в традиційно ісламському суспільстві, цінностей якого обіцяли дотримуватися всі промовці, відкрито за неї не проголосують навіть найпалкіші прихильники, щоб не мати потім неприємностей – особливо після того, як її чоловік і водночас речник повідомив, що Масуді Джалал порадили добре замислитися над тим, щоби зняти свою кандидатуру на главу держави в обмін на міністерську посаду. Урешті вона отримала 171 голос.

Програмовий виступ Хаміда Карзая перед виборами не раз переривали оплесками. «Якщо наші брати оберуть мене, наша боротьба за мир, безпеку, стабільність і національну цілісність Афганістану триватиме. Миром, безпекою, незалежністю і територіяльною цілісністю Афганістану ми не поступимося», – заявив Карзай.

Він також пообіцяв докласти зусиль до відбудови поруйнованої війнами країни й залучити для цього мільярди доларів, які буде витрачено «відкрито й цілеспрямовано».

Із вуст Карзая пролунали слова примирення між різноманітними етнічними й політичними групами – навіть на адресу колишніх талібів: рядові члени Талебану не мають потрапити під переслідування, вважає Карзай, і «треба розрізняти, хто таліб, а хто терорист».

Отож керівника Афганістану нарешті обрано. Серед наступних завдань Лоя Джирґи – обрати й парламент зі 111 депутатів, і уряд. При цьому буде дотримано й етнічної рівноваги – президентом є пуштун, тобто Карзай, і, як уважають, першим віце-президентом мав би стати таджик, а главою судочинства – узбек.

Засідання Лоя Джирґи мають закінчитися в неділю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG