Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні в Чеській Республіці розпочались парламентські вибори - треті в історії країни


Сьогодні в Чеській Республіці розпочались парламентські вибори - треті в історії країни

Прага, 14 червня 2002 – Можна без перебільшення сказати, що таких виборів чехи ще не мали. Перш за все, в історії Чеської Республіки вони є найдорожчими: до кількох мільйонів доларів виклали з партійної каси особливо ті партії, що розраховують на перемогу. По-друге, вибори запам’ятаються як велике шоу, цього разу навіть із показовими виступами акторів, ансамблів і самих політиків, які співали, жонглювали і навіть брали участь у спортивних змаганнях. Була також масова роздача дарунків – від значків до безкоштовних обідів. А комуністична партія, емблему якої прикрашають дві червоні черешеньки, роздавала безкоштовно черешневий пиріг і рецепт на його приготування. Вацлав Клаус – голова популярної в країні правої Громадянсько-демократичної партії й голова дотеперішнього Парламенту – пішов іще далі: він, скориставшись можливостями комп’ютерного зв’язку, додзвонився до понад 250 тисяч виборців, запрошуючи їх на дільниці, щоб, зрозуміло підтримати його партію.

Незважаючи на те, що на чеській політичній сцені діє майже 30 політичних партій та рухів, реально на політичні процеси мають вплив чотири, дві з яких і в теперішніх виборах, імовірно, здобудуть перемогу. Одна з них – уже згадана право орієнтована Громадянсько-демократична партія, друга – партія соціальних демократів, за своїми переконаннями швидше лівоцентристська. Ці партії, за попередніми опитуваннями, ймовірн, наберуть до 25 відсотків голосів кожна. Чеські комуністи займуть, мабуть, третю сходинку. Відомо, що їхній електорат – переважно старші громадяни, завжди дисципліновано ходять на вибори і, ймовірно, так станеться і цього разу. Коаліція ще двох партій проправого спрямування має також шанс на перемогу. Найшвидше Громадянсько-демократична партія й соціальні демократи здобудуть найбільше голосів і формуватимуть новий уряд країни. Однак ще вчора ввечері 14 відсотків виборців свого фаворита не визначили.

Стосовно політичних програм, то цього року вони практично не відрізнялись між собою. Можливо, тому, що на початку виборчої кампанії набрали нової сили суперечки Чехії з політиками Австрії, Німеччини та Угорщини щодо так званих Бенешевих декретів. Усі політичні партії, включно з комуністичною, одностайно заявили, що не допустять ревізії історії. Ця патріотична карта дісталась до всіх одночасно й стала головною. Гасла, особливо правої Громадянсько-демократичної партії про національну гордість і цілісність, часом межували з небезпечними крайньо правими настроями в суспільстві, на що відразу звернув увагу і чеський президент Вацлав Гавел.

На результаті виборів чекати залишилось недовго, завтра о 2-й годині пополудні виборчі дільниці закриються. За отриманими даними, вибори відзначаються низькою активністю. На думку аналітиків, чехи віддають першість чемпіонатові світу з футболу. Перші офіційні результати виборів будуть відомі в неділю

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG