Доступність посилання

ТОП новини

ЕС – імміграція


ЕС – імміграція

Прага, 18 червня 2002 – У понеділок, у рамках саміту лідерів Європейського союзу, який відкрився у Севільї минулої п’ятниці, відбулася нарада міністрів закордонних справ країн ЄС, на якій обговорено зокрема посилення спільних заходів боротьби з нелегальною імміграцією до країн ЄС. Учасники цієї наради відкинули, однак, пропозиції Іспанії, що передбачають жорсткішу політику щодо нелегалів.

Проблема нелегальної імміграції стала однією з головних тем порядку денного саміту в Севільї. Після недавніх виборів у Франції і Голландії, в яких крайньо праві партії, що виступають проти напливу нелегальних іммігрантів, здобули значну частину голосів, численні оглядачі пов’язують зростання расизму і ксенофобії у Європі з напливом нелегальних іммігрантів, особливо з мусульманських і африканських країн. З нелегальною імміграцією пов’язують також зростання різних видів злочинності. Досі найчастіше нелегальних іммігрантів видворяли. Протягом останніх місяців лідери 15-ти європейських країн вирішили уніфікувати імміграційне законодавство і підвищити покарання за нелегальний в’їзд до країн ЄС із метою обмежити неконтрольований приплив іммігрантів, особливо із країн третього світу.

Ця проблема стала однією із найголовніших на порядку денному саміту в Севільї. Іспанія, яка тепер головує в Європейському союзі, виступила із конкретними пропозиціями обмеження нелегальної імміграції й боротьби з міжнародними злочинними групами, які доставляють нелегальних іммігрантів до Європи. Ці пропозиції підтримала Великобританія та інші країни ЄС. Однак, під час наради міністрів закордонних справ країн ЄС у цій справі постали серйозні розбіжності. Кілька країн, зокрема Швеція, Франція, Фінляндія й Португалія відкинули запропоновані заходи, вважаючи, що така чутлива проблема вимагає ширшого підходу, який передбачав би вирішення проблем, пов’язаних із країнами, звідки іммігранти виїздять, і транзитними країнами. За словами представників чотирьох згаданих країн ЄС, нинішні заходи боротьби з нелегальною імміграцією, а точніше – пропозиції зводяться до натиску на кілька бідніших країн ЄС, через які нелегальні іммігранти найчастіше прибувають до Європи, тобто на Грецію, Італію, Португалію та Іспанію. Тим часом ці країни не посідають ні достатніх фінансових засобів, ні інфраструктури для того, щоб зупинити потік нелегальних іммігрантів. Тому, як вважають згадані країни, спільні заходи боротьби з нелегальною імміграцією потрібно обговорювати разом із наданням фінансової й технічної допомоги в охороні кордонів тих країн, через які прибувають нелегали. Оглядачі підкреслюють, однак, що учасники нинішньої наради в Севільї мають намір ухвалити низку конкретних заходів у цій справі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG