Доступність посилання

ТОП новини

В американському Конгресі тривають слухання про причини й коріння терористичного нападу на Нью-Йорк і Вашингтон 11 вересня минулого року


В американському Конгресі тривають слухання про причини й коріння терористичного нападу на Нью-Йорк і Вашингтон 11 вересня минулого року

Н’ю Йорк, 18 червня 2002 - Протягом наступних двох днів свідчення даватимуть керівники федеральних спецслужб.

Триватимуть принаймні до кінця червня. Ідеться про шляхи боротьби з міжнародним тероризмом. Слухання відбуваються у комісіях у справах розвідки розвідки в обох палатах – у Сенаті та в Палаті представників. Ніколи досі американці не бачили такого руйнування на власній землі, що його завдали ісламські терористи, які використали захоплені пасажирські лайнери як керовані бомби для нападу на Нью-Йорк і Вашингтон. Людських жертв було більше, ніж під час нападу японської авіації на Перл-Харбор у грудні 1941 року.

Тож, як заявив Боб Грем, голова сенатської комісії у справах розвідки, законодавці хочуть довідатися від лідерів спецслужб про шляхи рекрутування ісламських терористів, як і де саме їх тренували і якій ідеологічній обробці їх було піддано перш, ніж вони погодилися стати сучасними камікадзе.

Перед законодавцями виступають: Роберт Моллер, директор ФБР, Джордж Тенет, директор ЦРУ і Майкл Гейден, директор Агентства національної безпеки. У четвер перед комісіями Конгресу має свідчити Том Рідж, керівник Бюро національної безпеки при Білому домі. Він доповідатиме про план президента Джорджа Буша реорганізувати уряд і створити нове міністерство внутрішньої безпеки, поєднавши в ньому митну службу, прикордонну морську охорону, Сікрет сервіс та ще 19 федеральних служб. Також планується створення окремого департаменту міністерського рівня для координації війни проти міжнародного тероризму.

Слухання відбуваються за зачиненими дверима, бо керівники спецслужб доповідатимуть, зокрема про шляхи отримання розвідувальної інформації. Також аналізують брак координованих дій та обміну інформацією між ФБР та ЦРУ, і прагнуть відповісти на кардинальне запитання, чому спецслужби, отримавши заздалегідь чимало даних про наміри терористів, не спромоглися передбачити напад і запобігти злочинові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG