Доступність посилання

ТОП новини

Близький схід


Близький схід

Прага, 19 червня 2002 – У центрі уваги західних коментаторів і далі залишається вчорашній терористичний акт у Єрусалимі і мирні ініціативи президента Буша у справі відновлення близькосхідного процесу, які президент США має намір представити найближчими днями.

Коментуючи нову хвилю напруження на Близькому сході, лондонська газета «Таймс» у редакційній статті підкреслює, що, незважаючи на останній терористичний акт в Ізраїлі, унаслідок якого загинуло 19 людей, президент США найближчим часом все ж таки має намір представити свій близькосхідний мирний план, який передбачає, за словами газети, «болючий, проте зрівноважений компроміс». Реалізація цього плану, як підкреслює газета, потребує, однак, нових палестинських лідерів. Сполучені Штати сподіваються на те, що навіть за нинішньої ситуації їм удасться переконати Ізраїль у можливості досягти політичних домовленостей, якщо буде сформовано нове, гідне довір’я палестинське керівництво. Газета вказує також на те, що палестинці потребують нині інвестицій для відбудови палестинських земель, дипломатичного врегулювання низки серйозних проблем, а головне - відповідного керівництва, яке за нинішніх умов повинно бути ліпше, ніж в інших країнах регіону.

Тим часом газета «Уолл стріт джорнел» містить коментар директора політичного й стратегічного планування при Інституті близькосхідної політики у Вашингтоні Роберта Сатлоффа. На думку автора, президент Буш, будучи найбільш проізраїльським і водночас найбільш просаудівським президентом в історії США, намагається дотримувати балансу у близькосхідній політиці. Досі, підтримуючи палестинського лідера, він водночас визнавав право Ізраїлю на самооборону. Однак, на думку автора, такий підхід не спрацьовує.

Якщо Буш справді має намір виступити в ролі миротворця, веде далі коментатор, він повинен зробити свій вибір між палестинцями, що страждають від політики теперішнього палестинського керівництва, і цим керівництвом.

Інші коментатори вважають, що останній терористичний акт палестинських екстремістів може, однак, загальмувати мирні ініціативи президента Буша, викликавши чергові відплатні акції з боку Ізраїлю. На думку оглядачів, лідери арабських екстремістських угруповань за допомогою терористичних актів проти Ізраїлю і далі намагатимуться зривати спроби відновлення мирного процесу на Близькому сході.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG