Доступність посилання

ТОП новини

Близькосхідні пропозиції президента Буша


Близькосхідні пропозиції президента Буша

Прага, 25 червня 2002 – Західні оглядачі широко коментують оприлюднені в понеділок близькосхідні мирні пропозиції президента США Буша. Попри позитивні відгуки на ці пропозиції з боку політичних діячів світу у пресі не бракує гострої критики на адресу президента США.

Більшість провідних американських і європейських газет присвячують цій темі редакційні статті. Приміром, газета «Вашингтон пост» у редакційній статті закидає президентові Бушу, що у своїх мирних пропозиціях він не ставить конкретних вимог перед Ізраїлем, зокрема у справі єврейських поселень на західному березі Йордану. Газета підкреслює, що президент Буш не згадав потреби скликання міжнародної конференції з питань Близького сходу, у справі якої нещодавно виступав держсекретар США Пауел. Буш закликав натомість обрати нове палестинське керівництво і політичні інституції. Тому, якщо цього не станеться, зазначає на закінчення «Вашингтон пост», пропозиції Буша можуть потрапити до архівів, а насилля на Близькому сході продовжуватиметься.

Газета «Нью-Йорк таймс», теж у редакційній статті називає мирні пропозиції Буша «планом без географічної карти». Для мирного співіснування обидві сторони потребують конкретних напрямних, яких у пропозиціях Буша, як вважає газета, нема. У загальних термінах Буш дає настанови Ізраїлю допомогти палестинцям у відбудові демократії і обговорити з ними найтяжчі питання статусу Єрусалима й повернення біженців. Однак, президент Буш, підкреслює «Нью-Йорк таймс», не згадує про жодні часові обмеження реалізації цього плану. Президент Буш бачить створення палестинської держави після трьох років, пише газета, проте за цей час може статися чимало шкоди, якщо всі очікуватимуть відходу Арафата від влади і політичних реформ. Ізраїльські офіційні особи і багато американців побоюються, що негайні поступки палестинцям можуть послужити помилковим сигналом успіху тактики терористів і заохотити до дальшого насилля. Але без конкретних кроків з обох сторін, закінчує газета, палестинці можуть отримають інший сигнал -безнадії.

Газета «Уолл стріт джорнел» висловлює тим часом дещо інший погляд на мирні пропозиції президента Буша, називаючи їх «відважним і потенційно значним кроком уперед у близькосхідній політиці США». Газета підкреслює, що мирна ініціатива Буша передбачає радикальну пропозицію палестинцям визнання їхньої держави й допомогу, щоправда, лише після того, як вони оберуть нове керівництво, яке і на словах, і на ділі відмовиться від тероризму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG