Доступність посилання

ТОП новини

Мирослава Гонгадзе в Страсбурзі на сесії ПАРЄ


Мирослава Гонгадзе в Страсбурзі на сесії ПАРЄ

Страсбург-Прага, 25 червня 2002 року –

Мирослава Гонгадзе

З самого ранку у нас відбувалися зустрічі з представниками делегацій у Раді Європи. Зокрема, «Репортери без кордонів» і я мали зустріч із головою Парламентської Асамблеї Ради Європи. Також мали зустріч з Ганне Северинсен, з якою узгоджували подальші дії у напрямку створення комісії.

Мар’яна Драч

Які ваші враження після цих зустрічей? Коли, нарешті, буде створено міжнародну комісію з розслідування справи Георгія Гонгадзе? Які настрої серед керівництва Парламентської Асамблеї Ради Європи й Комітету Міністрів? Чи вдалося вам з’ясувати вам, що ж, все таки, гальмує створення такої комісії?

Мирослава Гонгадзе

Звичайно, що основне запитання, яке сьогодні, до речі, задала Ганне Севервнсен на засіданні Парламентської Асамблеї і це запитання було до голови Комітету міністрів Ради Європи - чому досі не проголосоване і не вирішене питання про створення такої комісії. І відповідь, яка прозвучала до всіх делегатів Парламентської Асамблеї, це те, що українська прокуратура і українська влада дотепер стверджує що немає достатньо підстав і достатньої юридичної бази для того, щоб така комісія працювала.

Я хочу абсолютно переконливо сказати, що це не правда, тому що є достатньо законодавчої бази для того, щоб така комісія працювала. Немає політичної волі.

Також, можна сказати, що і Комітет міністрів не є достатньо наполегливий для того, щоб створити таку комісію. Але знову ж таки, вони стараються, щоб усе таки ініціатива виходила від української сторони.

Але все ж таки, ми знайшли шляхи, як вийти з цього замкненого кола. Перше, про що ми домовилися з Ганною Северинсен і з головою ПАРЄ, про те, що вони від Моніторингового комітету Ради Європи підготують спеціальні звернення-листи до Верховної Ради України і до президента України з вимогою виконати обіцянку, яку Україна давала, вступаючи до Ради Європи, про реформування прокуратури. Не може один орган - прокуратура - вести розслідування і сама здійснювати нагляд за цим розслідуванням. Це перша річ, яка буде зроблена.

Також буде лист із вимогою подолання вето президента на закон про створення міжнародних слідчих комісій. Ці листи, ці звернення будуть підготовлені вже найближчим часом. На вересень місяць ми плануємо організувати слухання в Раді Європи спеціально з цієї справи і з цього питання. Також ми плануємо розглянути і вбивство журналіста Ігоря Александрова. На ці слухання планується запросити всіх ключових діючих осіб, в тому числі і постійного представника в Раді Європи від України, який повинен поінформувати про здійснені заходи, представників прокуратури.

Мар’яна Драч

Мирославо, уточніть , будь ласка, ці слухання мають відбутися в рамках Парламентської Асамблеї Ради Європи восени?

Мирослава Гонгадзе

Ми плануємо це зробити і якраз ці переговори я вела з головою ПАРЄ і з Ганною Северинсен. Ці слухання будуть під егідою Моніторингового комітету Ради Європи по Україні.

І наступний крок – це спеціальна місія Ради Європи, направлена на з’ясування обставин і ситуації довкола цієї справи і довкола розслідування, яку планується провести вже в жовтні місяці.

Мар’яна Драч

І хто буде брати участь у цій місії у жовтні? Ганне Северинсен?

Мирослава Гонгадзе

Це однозначно. Але поки що це питання ще не вирішено до кінця. Це ті речі, які я планую дискутувати впродовж цього тижня.

Мар’яна Драч

Мирославо, скажіть, хто з європейських політиків, крім Ганне Северинсен висловлює вам підтримку?

Мирослава Гонгадзе

Сьогодні я зустрічалася з головою Ліберальної групи, який сказав, що абсолютно всі ініціативи, які будуть нами запропоновані, вони підтримають. Так само, Християнські демократи підтримують наші ініціативи. Тобто, у принципі, підтримку я знаходжу досить широку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG