Доступність посилання

ТОП новини

Карпатський музей визвольних змагань у місті Яремчі на Івано-Франківщині першим у регіоні відкрив 10 років тому експозицію “Із новітньої історії визвольної боротьби українського народу”


Карпатський музей визвольних змагань у місті Яремчі на Івано-Франківщині першим у регіоні відкрив 10 років тому експозицію “Із новітньої історії визвольної боротьби українського народу”

Івано-Франківськ, 28 червня 2002 - На сьогоднішній день цей унікальний заклад перебуває у повному фінансовому занепаді.

“На національну історію грошей у бюджеті немає”, - із сумом констатують представники місцевих засобів масової інформації у місті Яремча на Прикарпатті. Саме вони вже впродовж тривалого часу намагаються привернути увагу до долі та майбутнього Карпатського музею визвольних змагань. Ще в 1992 році музей першим в регіоні відкрив експозиції у яких розповідалося про легіон Українських Січових Стрільців, Українську Галицьку Армію, створення Західноукраїнської народної республіки, боротьбу Організації Українських націоналістів та Української Повстанської армії. Однак місцева влада протягом останніх семи років не надто переймається долею музею. З бюджету за цей час не виділялося жодних коштів на повсякденні потреби музею, не здійснювалося ані щорічних, ні капітального ремонту. Музею оплачували лише енергопостачання і телефонний зв'язок. Однак із травня керівництво яремчанських районних енергомереж відкритого акціонерного товариства “Прикарпаттяобленерго” заявило, що музею встановлено ліміт на використання електроенергії у розмірі 138 кіловат на місяць. Якщо буде зафіксовано перевитрату, Карпатський музей визвольних змагань позбавлять енергопостачання. Енергетики відразу ж заявили, що музей дотепер заборгував їм близько ста гривень за отриману електроенергію. Водночас керівництво музею стверджує, що дотепер не має жодної підписаної угоди з енергопостачальниками. Музей до того ж є неприбутковою організацією і ніколи невідомо заздалегідь, скільки екскурсій (переважно дитячих) відвідає його експозиції. Однак ані місцеву владу Яремичі, ані тим більше енергетиків такі проблеми не хвилюють. Про історичну пам'ять, повагу до національної історії у цьому випадку можна навіть і не згадувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG