Доступність посилання

ТОП новини

Лихо від грошей. В залі апеляційного суду в Литві в під заставу в четвер звільнено відомого в Латвії велосипедиста Юріса Сілова


Лихо від грошей. В залі апеляційного суду в Литві в під заставу в четвер звільнено відомого в Латвії велосипедиста Юріса Сілова

Вільнюс, 28 червня 2002- У Сілова в жовтні минулого року на литовському кордоні митники конфіскували близько 66 тисяч доларів США, за що в квітні цього року спортсмен ще й потрапив за грати на 5 років.

Звільнення Сілова може стати причиною для перегляду декотрих статей карного кодексу Литви, адже, як стверджує сам Сілов, ця сума була його річною зарплатнею за роботу у Франції.

Під тиском преси і громадської думки двох країн – Латвії і Литви - литовський апеляційний суд у четвер визволив латиського велосипедиста Сілова. Замість присуджених 5 років ув’язнення він провів у тюрмі лише два з половиною місяці. Юріса Сілова визволено за заставу в розмірі 20 тисяч літів (що дорівнює майже 6 тисячам доларів США), які за проханням олімпійського комітету Латвії заплатив литовський олімпійський комітет.

Близько місяця тому латвійська преса почала писати про співвітчизника, видатного латиського спортсмена Сілова, який в жовтні минулого року успішно переїхав пів Європи, а в Литві не тільки позбавився всіх зароблених нелегким трудом у французькому спортивному клубі грошей, а й двох легкових автомобілів і багатьох інших речей-сувенірів, але з 11 квітня ще і відбуває п’ятирічне позбавлення свободи.

Не заповнивши належним чином при переїзді польсько-литовського кордону митну декларацію, він, із точки зору карного кодексу Литви, скоїв контрабанду у великому розмірі, що викликає позбавлення волі від 5 до 10 років, і цей строк не може бути меншим від 5 років, незважаючи на будь-які обставини.

Ув’язнення у Литві Юріса Сілова спровокувало хвилю обурення в Латвії, декотрі видання проголосили акцію “Я не люблю Литву”, закликали не купувати товари в магазинах литовської торгової мережі в Латвії, влаштовувати акції протесту біля литовського посольства у Ризі. Апеляційний суд Литви, який учора визволив Юріса Сілова, вирішив звернутися до Конституційного суду з проханням вияснити, чи декотрі карні закони Литви не суперечать конституції країни. У преамбулі конституції сказано, що Литва є правовою державою і що кара, яку визначає суд, має бути адекватною скоєному злочинові. Така настанова існує і в документах Європейського Союзу, до якого Литва збирається вступити на початку 2004 року.

Сам Юріс Сілов стверджує, що він не знав, що не декларованими через кордон Литви можна провозити тільки до 10-ти тисяч літів (це в жовтні дорівнювало двом з половиною тисяч доларів). Скільки можна до Литви ввозити харчових продуктів чи косметики, він і тепер не знає. Велосипедист Сіловс розповідає, що раніше кілька разів переїжджав литовський кордон, і митники не просили його декларувати гроші.
XS
SM
MD
LG