Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатичний конфлікт між США та Радою безпеки ООН із приводу новоспеченого Постійного Міжнародного Кримінального Суду в Гаазі, вже охоплює не лише США і Раду Безпеки ООН, але і 19 країн-членів НАТО


Дипломатичний конфлікт між США та Радою безпеки ООН із приводу новоспеченого Постійного Міжнародного Кримінального Суду в Гаазі, вже охоплює не лише США і Раду Безпеки ООН, але і 19 країн-членів НАТО

Брюссель, 1 липня 2002 - Питається, якщо міжнародний кримінальний суд в Гаазі матиме повноваження притягувати до відповідальності солдат–миротворців, які нестимуть свою місію в гарячих точках, зокрема на Балканах, то для чого ж тоді було підписувати в 95-му році в Дейтоні так - звану “Угоду про статус миротворчих сил”. Дослівно він зветься англійською: “ Стайтус оф форсис агрімент”. Військові на нього просто кажуть “СОФА”.

І ось із цього приводу нині в штаб-квартирі НАТО відбулось надзвичайне засідання Пінічно -Атлантичної Ради на рівні послів. Більшість із них вважає неприйнятним надати новому Суду мандат у Гаазі розбиратися з миротворцями НАТО. Інакше слід скасовувати “СОФУ”, тобто “Угоду про статус миротворчих сил.”

А, якщо це раптом трапиться, вважають тутешні політологи та дипломати, то в гарячі точки для розв’язання конфлікту жодна країна НАТО не спрямовуватиме туди своїх вояк. З пам'яті ще не стерлась трагедія в Сребреніці, коли нідерландський батальйон не мав мандату від того ж ООН стріляти в озброєних і агресивних заворушників конфлікту.

У 1995-му році в Дейтоні була підписана міжнародна угода ”СОФА”. Основна її суть цієї угоди полягає в тому, що солдати НАТО, які несуть миротворчу місію за межами країн НАТО мають спеціальний імунітет, щодо судового переслідування в цій країні, якщо він учинив якийсь злочин. Це також не означає, що солдат НАТО взагалі не є безкарний. Ні він за скоєний злочин буде покараний, але у своїй країні. Тобто американець в Америці, бельгієць в Бельгії, британський миротворець у Британії, тощо.

Траплялося, що солдати-миротворці купували у своїх спеціальних крамницях за пільговими цінами цигарки, чи спиртне і приторговували цим добром. Бували й випадки зґвалтування місцевих жінок і найнебезпечніші випадки коли під час проведення операцій випадково під кулі натівських миротворців потрапляли мирні жителі. Таких випадків не багато. але вони траплялися.

Додам, що після засідання Північноатлантичної Ради НАТО, Рада Безпеки ООН вирішила почекати ще три дні для пошуків компромісу та ухвалення остаточного рішення щодо початку діяльності постійного Кримінального Суду в Гаазі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG