Доступність посилання

ТОП новини

Через кримські курорти проходять “тіньові” мільярди гривень?


Через кримські курорти проходять “тіньові” мільярди гривень?

Симферополь, 3 липня 2002 - Згідно з підрахунками Державної податкової адміністрації, у тіньовому обігу курортної галузі Криму зараз перебуває понад 5 із половиною мільярдів гривень. Такі дані поширила сьогодні прес-служба кримського уряду з посиланням на голову Верховної Ради Криму Бориса Дейча.

Голова Верховної Ради Криму Борис Дейч, який у вівторок взяв участь у засіданні Ради міністрів АРК повідомив, що збільшення у 2001 році кількості організованих відпочивальників на півострові на 14% або на 114 тисяч осіб у порівнянні з 2000 роком не призвело до збільшення надходжень до бюджетів. Кримський спікер вважає, що це є результатом приховування реальних доходів. За словами Бориса Дейча, “простежується чітка система, за якої зрослий потік неорганізованих відпочивальників навмисно відводиться у тінь”.

Борис Дейч відзначив, що досі не розроблено методику підрахунку кількості туристів, які прибувають до Криму. Спікер висловив подив, чому досі залишається законодавчо неврегульованим такий напрямок підприємницької діяльності як приватні пансіонати. Цитую: "Якщо припустити, що за один день проживання "дикун" платить в середньому 5 американських доларів, а перебуває він близько 13 днів, то лише за проживання у приватному секторі неорганізований турист залишає протягом сезону понад 2 із половиною млрд. грн.", - сказав пан Дейч.

Тим часом віце-прем’єр кримського уряду Володимир Раєнко, який є куратором курортно-рекреаційної сфери в автономії, вважає, що ті оздоровниці, котрі офіційно зареєстровані і платять високі податки - “віддуваються” за тих, хто перебуває в “тіні”: “На 150 мільйонів вивели законних податків, які має отримувати Крим. Це ті гроші, які потрібні для розвитку інфраструктури і тому подібне. Їх немає. Тому ми починаємо нарощувати ціну на путівки. І виходить, що бідний платить двічі, а багатий не платить ніколи”, - сказав пан Раєнко.

Водночас, віце-прем’єр чесно визнав, що і цього року Крим знову виявився неготовим до прийому гостей, яких за останніми даними вже приїхало на 200 тисяч осіб більше, аніж торік: “Ми знову починаємо говорити, що ми не готові. І ми справді не готові до курортного сезону. Якщо у глобальному розумінні Крим – це прекрасно, то у дрібницях відпочивати в Криму дуже важко.” – визнав Володимир Раєнко. Тим не менше, попри такі самокритичні заяви кримських керівників, курортники продовжують масово їхати до Криму. Курортний сезон – у розпалі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG