Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні найбільшого у Сполучених Штатах національного свята, Дня незалежності 4-го липня, президент Джордж Буш закликав співвітчизників добре відзначити знаменну дату


Напередодні найбільшого у Сполучених Штатах національного свята, Дня незалежності 4-го липня, президент Джордж Буш закликав співвітчизників добре відзначити знаменну дату

Н’ю Йорк, 3 липня 2002 - Цього дня 1776 року Континентальний Конгрес у Філадельфії ухвалив Декларацію Незалежності Сполучених Штатів. Джордж Буш, прагнучи заспокоїти американців, стурбованих численними попередженнями про можливість терористичних актів 4-го липня, запевнив, що “уряд уживає усіх можливих заходів для гарантування безпеки нашої землі”.

Насамперед, треба сказати, що після ісламських терактів 11-го вересня минулого року американці взагалі стали пильнішими і, на заклик правоохоронних служб, як тут кажуть, “ тримають очі розплющеними”. Назовні напруження не відчувається, життя як життя, нормальне, але поліції на вулицях побільшало. А до Дня незалежності вживають особливих заходів. Наприклад, у Вашингтоні, куди на 4 липня за традицією з'їжджаються сотні тисяч туристів з усіх кінців країни і святкують на центральній Національній площі, там де височить обеліск на честь Джорджа Вашингтона, першого президента Сполучених Штатів, на площу відряджають 2 тисячі поліцейських і встановлюють 24 контрольні пункти. На цих пунктах перевірятимуть усіх, хто йде на святкування, із тим, щоб вилучати зброю та спиртне.

По всій Америці посилено охорону так званих тематичних парків і популярних місць масових розваг – Дісниуорлд у Флориді, Дісниленд у Каліфорнії. Зокрема, у відвідувачів перевіряють торбинки й рюкзаки, чого раніше не робили.

У Нью-Йорку заходи просто надзвичайні...

Так і є, це не перебільшення. Хоча конкретних повідомлень про можливість терактів не було, зате багато загальних попереджень щодо намірів ісламської терористичної мережі Аль-Кайда. Тож, не бажаючи ризикувати, міська влада скерувала додатково 4 тисячі поліцейських, майже половина їх у цивільному вбранні, на патрулювання вулиць і площ. Пожежним бригадам та поліцейським роздають ручні прилади для визначення радіаційного рівня. Сотні відеокамер на перехрестях вулиць, що звичайно фіксують випадки порушень правил руху, скажімо, проїзд на червоне світло, переорієнтовують на спостереження за натовпом. Загони Національної гвардії охороняють найзнаменитіші місця Нью-Йорка, наприклад, статую Свободи, будинок ООН, хмарочоси Крайслер-білдинг, Емпайр Стейт- білдинг, фондову біржу на Уолл-Стріт та інші. Поліцейські стоять на в'їздах у міські тунелі та на мости. Напоготові спеціалізовані поліцейські загони швидкого реагування й підрозділи Національної гвардії, підготовлені до дій на випадок, якщо терористи застосують зброю масового знищення. Небо над Нью-Йорком патрулюють військові літаки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG