Доступність посилання

ТОП новини

Успіх генотерапії в Італії – вилікувано імунодефіцит


Успіх генотерапії в Італії – вилікувано імунодефіцит

Рим, 2 липня 2002 – Італійські генетики разом із ізраїльськими вперше у світі вилікували імунодефіцит. Це величезний успіх генотерапії, на яку після надмірних надій багато хто махнув рукою.

Спершу на генотерапію сподівалися як на чудо, і воно здавалося до смішного простим – міняли погані клітини на добрі, і всі хвороби, включно з генетичними, зникали, як від помаху магічної палички.

Труднощі та початкові неуспіхи дослідів викликали таке розчарування, що генотерапії багато хто навіть із медиків відмовляв у майбутньому. Досліди тим часом продовжувались.

І ось – фантастичний успіх. Дослідник Клаудіо Бордіньон із міланської лікарні Сан-Рафаеля у співробітництві в Шимоном Славіним із клініки Єрусалимського університету Хадасем уперше в світі повністю вилікували палестинську дівчинку 2 із половиною років, а перед тим колумбійську дівчинку, якій зараз уже 4 роки, від страшної природженої хвороби – імунодефіциту, нездатності організму існувати в нормальному оточенні.

Зі спинного мозку хворих було взято хворі, так звані первісні, неспеціалізовані клітини, зміцнено здоровими і введено назад в тіла пацієнток. А що з первісних клітин народжуються всі інші, то і вони росли у дівчаток уже здоровими, без жодного синдрому.

Не в нашій компетенції входити в хащі дослідницьких і терапевтичних процесів та в їхню незбагненну для немедика термінологію. Досить сказати, що за спрощеним переказом стоять роки й роки досліджень наперекір поширеному скептицизмові. Сенсаційний результат буде опубліковано в наступному випуску американського журналу «Science», цю методику зможуть уживати лікарі всього світу, а перед італійськими дослідниками вже нові фронти для завоювання.

«Якщо вірно, – каже піонер італійської генотерапії Клаудіо Бордіньон, – що зцілення первісних клітин зцілює також клітини, які від них походять, то в той самий спосіб можна атакувати й інші хвороби. Я вірю, що можна виробити гени, здатні протистояти СНІДові. Досліди в цьому напрямі з уже відібраними пацієнтами незабаром почнуться в нашій клініці».

Фантастичне саме по собі, досягнення італійських учених має майже символічне значення для Італії, де вчені недавно публічно засудили урядову недбалість до науково-дослідницької роботи і звідки більш-менш пристойний науковець емігрує в Америку, щоб не змарнувати свій талант на батьківщині. Власне, і розказані дослідження стали можливими тільки завдяки приватним пожертвам, зібраним фондом Телетона на чолі з Сюзаною Аньєлі.

Славетний автомобільний концерн її брата зараз також тяжко хворий, однак науковці тут ні до чого. Від коматозного стану Фіат можуть врятувати тільки величезні фінансові вливання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG