Доступність посилання

ТОП новини

Мандат війська ООН у Боснії продовжено до 15 липня


Мандат війська ООН у Боснії продовжено до 15 липня

Прага, 4 липня 2002 – Сьогодні вранці Рада Безпеки ООН продовжила мандат миротворчого війська ООН в Боснії до 15 липня. Сьогодні опівночі цей мандат закінчувався. Сполучені Штати погрожували проголосувати проти продовження миротворчої місії, якщо американським солдатам не буде надано імунітету від переслідування Міжнародного Кримінального Суду, повноваження якого набули чинності від понеділка. Таким чином, Рада Безпеки ООН має майже два тижня для вирішення суперечки зі Сполученими Штатами.

Сполучені Штати погодилися продовжити мандат миротворців після того, як вони не змогли знайти 9 голосів у Раді Безпеки, завдяки яким можна було би ухвалити їхній проект резолюції, котрий би давав можливість Раді Безпеки відстрочувати на необмежений час переслідування осіб, звинувачуваних у військових злочинах, із країн, що не ухвалили створення Міжнародного Кримінального Суду. Нагадаємо, що Сполучені Штати не ухвалили відповідного закону.

Як пише газета Вашинґтон Пост, американські офіційні особи пішли на те, щоби продовжити повноваження миротворців до 15 липня в надії на те, що їм вдасться за цей час переконати деякі країни – члени Ради Безпеки пристати на їхню пропозицію. «Було очевидно, що ми не зможемо досягти згоди щодо Міжнародного Кримінального Суду до півночі. Але я не думаю, що хтось остаточно відкинув наші пропозиції», – сказав посол Сполучених Штатів до ООН Джон Ниґропонте.

Відступ США відбувся після гострої критики на їхню адресу з боку делегатів ООН. Генеральний Секретар ООН Кофі Аннан та представники африканських, азійських та європейських блоків звинуватили США у тому, що їхня пропозиція підриває цілісність Ради Безпеки та міжнародне право.

Тим часом Європейський Союз, який мав перебирати керівництво поліцейськими силами в Боснії з початку року, приготувався зробити це негайно, в разі, якщо американці таки виконають свої погрози і виведуть своїх миротворців із Боснії. Відповідальний за зовнішню політику та політику безпеки Європейського Союзу Хав’єр Солана заявив, що Європа може швидко перебрати відповідальність американських миротворців.

«У нас усе готове для безперешкодного переходу. Тим більше, що голова поліції, із Данії, залишиться на своєму місці», – сказав Хав’єр Солана. На думку деяких оглядачів, Європейський Союз має намір скористатися з дипломатичної суперечки зі Сполученими Штатами для того, щоби збільшити свій вплив на Балканах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG