Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси за 5 липня


Огляд української преси за 5 липня

Київ, 4 липня 2002 – Верховна Рада України підтримала запит народного депутата Григорія Омельченка до Генеральної прокуратури з проханням надати інформацію про результати розслідування фактів відмивання валютних коштів лідером партії “Трудова Україна” Сергієм Тигіпком і депутатом Олександром Волковим.

Григорій Омельченко просить Генпрокуратуру перевірити законність відкриття за кордоном Тигіпком валютних рахунків і сплату депутатом податків. Він також просить перевірити всі створені сім’єю Тигипків фінансово-господарські структури. У своєму запиті Григорій Омельченко повідомляє, що Сергій Тигіпко, який очолював 1992–97 роках “Приватбанк”, відкривав валютні рахунки за кордоном і відмивав чималі гроші. Активно йому в цьому допомагала дружина Надія, з якою вони створили цілу мережу комерційних фірм і страхових компаній, в які внесли великі суми готівкою.

Не оминув увагою Г. Омельченко й іншого депутата – Олександра Волкова, мільйони доларів якого і досі мирно зберігаються в багатьох країнах світу, серед того і в Бельгії.

Як нагадує газета “Правда України”, в січні нинішнього року парламент минулого скликання вже ухвалював подібний запит до Генпрокуратури. Що ж відповість ГПУ цього разу? – запитує часопис.

У цьому ж числі “Правда України” розповідає про те, які зміни очікуються в Національній раді з питань телебачення та радіомовлення, а також друкує інтерв’ю з парламентарями, які діляться з кореспондентом газети своїми планами щодо майбутнього літнього відпочинку.

А поки що народні депутати, незважаючи на літню спеку, продовжують плідно працювати в сесійній залі. Ось і сьогодні Верховна Рада має розглянути програму дій уряду на 2003 рік. Такі події, як зауважує газета “Україна молода”, ніколи не були однозначними, а тим паче аполітичними. А тепер – і поготів. Адже від того, затвердить парламент урядову програму чи ні, залежатиме й доля Кабміну: чи залишиться він іще на рік, чи почує вердикт про недовіру. А це суттєво змінить політичну ситуацію в країні.

Можна поставити проблему і в іншому ракурсі, мовиться далі в статті: або все залишається як було, тобто Президент зберігає контроль над усіма гілками влади, або формується бодай якась альтернатива, такий собі центр противаг. Про те, наскільки наразі є реальною можливість зміни уряду, розмірковується в статті “Кінаха не буде”.

Про контроль нинішнім Президентом іще однієї, доволі впливової, гілки влади, йдеться в газеті “Вечірні вісті”. Генеральний прокурор – одне з впливових для режиму Кучми кадрових призначень. Якщо крісло спікера, в яке сів Володимир Литвин, було власне своєрідним забезпеченням “гаранта”, аби не допустити питання про імпічмент, то податковий генерал Святослав Піскун на посаді Генпрокурора – це засіб ведення з противниками наступальної війни, вважає депутат Євген Жовтяк, інтерв’ю з яким друкують “ВВ”. Заголовок матеріалу “На посаду Генпрокурора Кучма запропонував собі подібного”.

Пише про Генерального прокурора України, але вже колишнього, Михайла Потебенька, і газета “Сільські вісті”. Втім, мова в публікації йде передусім про вбивство журналіста Ігоря Олександрова, якому виповнилося рік, і про те, наскільки “сумлінно” ведеться розслідування пошуків убивць. Подробиці – в статті “Убити новину – 2”.

Утім, якщо вірити заголовкові на першій шпальті газети “Молодь України” – “Піскун шукатиме убивць Гонгадзе й Олександрова”, – справи з розслідування вбивств журналістів уже незабаром можуть бути зрушені з мертвої точки. Принаймні, новий Генпрокурор запевнив у цьому парламентарів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG