Доступність посилання

ТОП новини

Який характер мають масові заворушення в курортних реґіонах Криму – етнічний чи соціальний?


Який характер мають масові заворушення в курортних реґіонах Криму – етнічний чи соціальний?

Симферополь, 5 липня 2002 – Ми вже повідомляли, що 3 липня в Алушті кілька сотень дрібних торговців, переважно кримських татар, протестуючи проти дії місцевої влади, на кілька годин перекрили рух транспорту на трасі Ялта – Симферополь. А 4 липня з такими самими претензіями до влади виступили торгівці в Судаку.

Деякі місцеві видання подали протести дрібних торговців в Алушті як масові заворушення на етнічному ґрунті. Газета “Кримская правда” у п’ятницю свою інформацію про цей інцидент надрукувала під заголовком “Час негідників”. “Негідниками” вона називає тих, хто перекрив рух транспорту, тобто “меджлісівців” і кримських татар, – та уточнює: “Ось якби росіяни перекрили дорогу… Місць у в’язниці не вистачило б. Довелося б стадіон, напевно, використати”. Втім, настрої редактора “Кримской правди”, кілька років тому офіційно попередженого прокуратурою Криму про неприпустимість розпалювання ворожнечі, давно відомі.

Однак дивно, що і кримська влада намагається перевести цей конфлікт у русло міжетнічного, хоч на дорогу разом із кримськими татарами тоді вийшли і росіяни, і українці. Це переважно пенсіонери і безробітні, які традиційно влітку підзаробляли дрібною торгівлею на пляжах. Цього року в Алушті це офіційно заборонено, і правоохоронці досить жорстко переслідують тих, хто порушує заборону. Сотні, якщо не тисячі людей залишилися без заробітку і засобів пережити некурортний сезон, який у Криму триває 8-9 місяців.

Схожа ситуація виникла і в Судаку, де півсотні дрібних торговців, теж переважно кримських татар, у четвер пікетували міськвиконком, вимагаючи, аби влада перестала їх переслідувати. Представники ж влади кажуть, що лише наводять елементарний лад на приморських територіях. Причому вони наполягають на виконанні жорстких санітарних норм і податкового законодавства.

Кримська ж республіканська влада, не помічаючи соціальних проблем, які виникають під час таких “пляжних зачисток”, обіцяє розв’язати проблеми, пов’язані з етнічною і міжконфесійною темами. У п’ятницю ці теми порушуються на нараді, яку в Симферополі проводить віце-прем’єр українського уряду Володимир Семиноженко. Цілком вірогідно, що і алуштинські, і судацькі начальники отримають чергові догани за неувагу до етнічних проблем; цілком можливо, що правоохоронці покарають когось із організаторів масових заворушень.

Але питання: чи стане це ґарантією, що такі інциденти в курортних реґіонах півострова не повторяться в майбутньому – залишається відкритим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG