Доступність посилання

ТОП новини

14-та міжнародна конференція з проблем СНІД


14-та міжнародна конференція з проблем СНІД

Прага, 8 липня 2002 – В іспанській Барселоні у неділю відкрилася 14-та міжнародна конференція з проблем СНІД. Це чи не най представницький форум із цієї проблеми за всі роки. Понад 14 тисяч активістів, еспертів-медиків з усього світу беруть участь у його роботі.

Учасники конференції в Барселоні обговорюють, насамперед, доповідь ООН із проблем розповсюдження СНІД у світі, а також шляхи боротьби з цією небезпечною хворобою, котра набуває неухильного поширення у різних країнах та континентах. Для прикладу – кількість інфікованих за минулі два роки виросла на 20 відсотків і на нинішній день складає 40 мільйонів осіб. 70 відсотків хворих проживає в країнах Центральної та Південної Африки, однак вірус імунодефіциту прискорено проникає до Східної та Південно-Східної Азії, Південної Америки та країн Карибського басейну. Найвищі темпи поширення СНІДу сьогодні зареєстровані в країнах Східної Європи, в Україні, Росії. Минулого року від цієї хвороби померло у світі 3 мільйони осіб, у тому числі 2 мільйони 200 тисяч африканців. Фахівці попереджають – якщо не вживати серйозних запобіжних заходів, то у найближчі 18 років від СНІД загине у світі понад 65 мільйонів осіб.

Президент Міжнародної організації з проблем СНІД Стефано Велла сказав у понеділок на прес-конференції у Барселоні:

«Серцевиною цієї конференції, я думаю є кінець суперечок між прихильниками профілактики й прихильниками лікування. Я думаю, що ми останні місяці, роки, може й ціле життя сперечалися про це. Тепер цьому покладено край. Ми вважаємо, що ці два важливі елементи мають бути тісно пов’язані один з одним. Я думаю, що це один із найбільш важливих висновків цієї конференції»

А один з чільних членів комісії ООН із проблем боротьби зі СНІДом, Генніґ Міккелсон, котрий опікується справами у Європі, зауважив по телефону нашому кореспондентові у Празі:

« На сьогодні можна сказати, ця хвороба дуже швидко поширюється у Східній і Південно-Східній Європі. Ми спостерігаємо швидке наростання епідемії у світі і у цьому особливому регіоні, не лише в Росії та Україні але й в інших країнах колишнього СРСР»

Учасники конференції у Барселоні вважають, що без серйозних фінансових зусиль усіх країн світу, що є основою запобіжних заходів супроти СНІД, неможливо буде зупинити її масштабні наслідки у найближчі роки. Ідеться також про збільшення фондів на дослідження засобів боротьби з цією небезпечною хворобою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG