Доступність посилання

ТОП новини

Польські політики переконані, що НАТО повинно подати Україні чіткий сигнал про те, що її прагнення стати членом альянсу колись здійсниться


Польські політики переконані, що НАТО повинно подати Україні чіткий сигнал про те, що її прагнення стати членом альянсу колись здійсниться

Варшава, 9 липня 2002 - Але сприяючи всіляко на світових форумах Україні в її намірах інтегруватися в євроатлантичні структури, високопоставлені польські урядовці і політики відзначають, що вдається знаходити в цьому підтримку лише частини країн-членів альянсу.

Коментуючи засідання у Києві Ради НАТО і українських політиків, польська “Газета Виборча” цитує висловлювання дипломатів із Брюсселя – учасників зустрічі. “Україна повинна зрозуміти : щоб танцювати танго потрібні двоє. Україна мусить відмовитися від тактики, коли видаються лише політичні декларації. Треба, щоб Україна показала щось конкретне у реформуванні армії, економіки. Політичні декларації уже нікого не переконають”, - пише “Газета Виборча”, посилаючись на одного з учасників Київської зустрічі. Поміж тим польські політики вважають, що альянсу, може, бракує відваги і, як вони висловлюються, розуміння того, що якби Україні запропонувати те, чого вона варта, то це безперечно прискорило б реформи в цій державі. Як в армії, так в економіці та суспільному житті. Це надало б імпульс демократичним перетворенням в Україні. Але таку позицію Польщі, відзначають оглядачі, розуміє лише частина країн-членів альянсу. Сполучені Штати Америки і Туреччина, в основному, стоять на таких позиціях у ставленні до України. Здійснюючи тиск на інших членів НАТО у справі підтримки інтересів України, Польща, яка зацікавлена у швидких темпах інтеграції держави-сусіда в альянс, відзначає, що може тут розраховувати на підтримку лише Чехії, Угорщини і Німеччини. Решта, як пише брюссельський оглядач “Газети Виборчої“, поставила на Україні хрест.

І все ж така розстановка сил на карті підтримки України не знеохочує польських політиків, які намагаються переконати НАТО – і це роблять, як високі посадові особи держави ( президент Александр Кваснєвський, зокрема, шеф бюро національної безпеки Марек Сівєц), так і впливові особи з опозиції (двічі міністр оборони Польщі в правих урядах Януш Онишкевич) - що альянс робить помилку, коли, концентруючись на контактах з Росією і боротьбі з тероризмом не знаходить місця для України. Польські політики підтримують українські намагання підкреслити вагу України в регіоні. Наприклад, усіляку підтримку у Варшаві здобула ініціатива Києва про проведення у столиці України антитерористичної конференції. Після Рейк’явіка, наприклад, де Польща знову ж таки наголошувала на українських прагненнях до інтеграції, польські політики не без гіркоти зауважували, що, цитую:” лідерам НАТО забракло відваги, аби в кінцевих документах окреслити прагнення України терміном “інтеграція в НАТО”.

Зрештою, у Польщі мають надію, що до самміту НАТО у Празі стереотип ще може переламатися, багато поглядів на Україну можуть бути зміненими. І можливо, засідання Ради НАТО у Києві дасть позитивний поштовх до цього.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG