Доступність посилання

ТОП новини

Financial Times знову береться за зв’язки України з Іраком


Financial Times знову береться за зв’язки України з Іраком

Прага, 9 липня 2002 - Ірак використовує свої дедалі міцніші зв’язки з Україною, намагаючись здобути воєнні технології. Так стверджують експерти, що їх цитує у вівторок британський діловий щоденник Файнаншл Таймз.

Газета почала публікувати серію статей про поширення зброї масового знищення до Іраку, Ірану й Північної Кореї - і в день перебування в Україні високої делегації НАТО на чолі з генеральним секретарем Північноатлантичного союзу Джорджем Робертсоном відкрила цю серію статтею про Україну.

Експерти, що на них посилається Файнаншл Таймз, наголошують, що дедалі активнішу роль в організації прямих зв’язків між українськими компаніями й Іраком відіграє українська влада.

«Уже кілька років тривають інтенсивні взаємини в галузі оборонних технологій між Україною й Іраком, – цитує газета колишнього інспектора ООН з озброєнь в Іраці, а нині працівника Монтерейського інституту міжнародних досліджень Тимоті МакКарті. – Тепер ці взаємини постають знову, – додає експерт, – і ми не хочемо повторювати помилок минулого».

Нові свідчення про зв’язки між Україною й Іраком, пише Файнаншл Таймз, призвели до закликів до уважнішого міжнародного вивчення їхніх узаємин.

Початок воєнного наступу влади Сполучених Штатів Америки на Ірак видається дедалі ймовірнішим - президент Джордж Буш заявив у понеділок про ставлення до ірацького режиму: «Політику нашої влади дійти до зміни цього режиму давно проголошено. І вона не змінилася - і задля цього ми використаємо всі засоби, які маємо».

Буша непокоять програми ядерних, біологічних і хімічних озброєнь ірацького керівника Саддама Хуссейна, і вістки про взаємини України з Іраком найімовірніше розлютять Бушеву адміністрацію, пише Файнаншл Таймз.

Журналісти газети слухали запис, який надав Микола Мельниченко - як виглядає, розмови президента України Леоніда Кучми з директором Південмашу Юрієм Алексєєвим, у якій ідеться про Ірак, Іран і ракети. І Кучма, і Алексєєв, нагадує Файнаншл Таймз, заперечують постачання ракетних технологій до Іраку.

Минулого ж місяця, зауважує газета, Україну відвідала ірацька делегація на чолі з віце-прем’єр-міністром Хикматом аль-Аззаві. У перебігу того візиту, за повідомленнями з України, Ірак запропонував купити українські літаки, кораблі й сталеві труби й підписав низку двосторонніх угод.

Далі Файнаншл Таймз звертає увагу на українського підприємця Юрія Оршанського, повноваження якого як почесного консула Іраку в Україні визнало в листопаді 2000 року українське зовнішньополітичне відомство.

Оршанський заявляв в українських засобах інформації, що відвідав Ірак від 1992 року 40 разів, але заперечував, що був причетний до порушень міжнародних санкцій проти Іраку.

У квітні 2001 року Оршанський, пише британська газета, організував у Багдаді торговельну виставку, що представила вироби 160 українських компаній. Серед обговорених на ній думок, за словами Оршанського, були постачання турбін і будівництво турбінного заводу.

«Навіть якщо вони захочуть створити атомну бомбу, ми вивчимо це бажання. Урешті, років через 50, ми, можливо, запропонуємо їм наші послуги» - так цитувалися тоді слова Оршанського про взаємини з Іраком, що їх наводить Файнаншл Таймз.

Але із самим Юрієм Оршанським напередодні публікації статті про намагання Іраку здобути воєнні технології й озброєння в Україні британській газеті зв’язатися не вдалося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG